Изследват безплатно над 600 души в Момчилградско

Прегледите включват пълна кръвна картина, хормони на щитовидната жлеза, кръвната захар, туморни маркери на жени и на мъже на различни възрасти

Изследват безплатно над 600 души в Момчилградско | StandartNews.com

В последната седмица на август над 600 души ще бъдат обхванати в безплатни изследвания в община Момчилград.  Прегледите включват  пълна кръвна картина, хормони на щитовидната жлеза, кръвната захар, туморни маркери на жени и на мъже на различни възрасти. Целта е да се направи база данни и анализ на резултатите, за да се установи каква е местната заболеваемост и от какви болести страдат жителите на района. Данните ще бъдат отразени в карта за всеки прегледан пациент, която ще съдържа резултатите от проведените изследвания, заключение и при необходимост препоръки към личния лекар, съобщават от общинска  администрация.

Изследванията ще се извършат в читалищата на селата по предварително определен график. Лаборантите ще бъдат в селата Груево, Равен, Нановица, Звездел и в болницата на Момчилград. Общината организира транспорт за жителите на по-малките населени места до тези центрове.

"Интересът сред хората е изключително голям и затова с екипа ни решихме да не ограничаваме желаещите да се изследват. Идеята е медицинските специалисти да достигнат до всеки нуждаещ се, дори да живее в най-отдалеченото място", обясни кметът на родопската община Сунай Хасан. Освен изследванията хората ще преминат обучение, по време на което ще им се даде информация как да следят здравословното си състояние, за да може при появата на първите симптоми на най-често срещаните заболявания да потърсят помощта на специалист.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай