Неделя,

Изложба на бургаски абстракционисти ще бъде подредена в НХА

От: Стандарт -
108
Изложба на бургаски абстракционисти ще бъде подредена в НХА
A
A
A

На 26 август във филиала на Националната художествена академия в Бургас ще бъде подредена изложба на бургаски абстракционисти от различни поколения. Заповядайте на нейното откриване от 18.00 часа в Магазия 1.

Изложбата се нарича "Отвъд хоризонта: Нов Бургас". Неин куратор е Георги Димитров. Самият той е бургазлия, възпитаник на СУ "Кирил и Методий", известно със своите художествени паралелки, а също така главен двигател на 'Нонсофия' - едно движение, обединяващо почитателите на абстракционизма.

Основен мотив за осъществяването на тази изложба е провеждането на образователни ателиета с деца между 5 и 11 години. В нейните рамки се предвиждат няколко на брой отворени работилници, в които децата да опознаят и приложат в работата си принципите на геометричното изкуство. В занятията ще се наблегне на теорията на цветовете, разнообразието в техниките, представени в експозицията, на умението децата да изразяват позиция и да я аргументират, да се отнасят уважително помежду си и др.

Това е първият съвместен проект между Национална художествена академия и 'Нонсофия'. Той разглежда работата на неколцина автори и техните търсения в полето на геометричната абстракция. Общото помежду им е фактът, че макар и от различни поколения, всички те са родени или отраснали край морския хоризонт на Бургас. Както става ясно от самото заглавие, изложбата изследва когнитивното въздействие на тази своеобразна метафизична величина върху въображението на авторите, или казано по друг начин, върху тяхното концептуално мислене.

Следвайки интуитивния си стремеж към редукция в своя творчески израз, който използва средствата на живописта, графиката, рисунката, керамиката и фотографията, участниците дискутират някои непопулярни за българската художествена традиция естетически категории. На преден план излизат понятията: конкретно, безпредметно, оптично и абстрактно-експресивно - присъстващи в терминологията, характерна за авангарда на развитите общества в Европа и останалата част от демократичния свят.

 

Проектът се реализира с финансовото съдействие на Община Бургас.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията