Издигат барелеф на археолога Георги Китов в град Шипка

Специален барелеф на откривателя и кръстника на прочутата Долина на тракийски царе в Казанлъшко, покойният д-р Георги Китов, ще бъде издигнат в новия парк в центъра на град Шипка

Издигат барелеф на  археолога Георги Китов  в град Шипка | StandartNews.com

Специаален барелеф на откривателя и кръстника на прочутата Долина на тракийски царе в Казанлъшко, покойният д-р Георги Китов, ще бъде издигнат в новия парк в центъра на град Шипка. На практика повечето уникални паметници на тракийската култура са в мерата на шипкали, припомня кметицата на балканското градче Василка Панайотова. Шипка е била база и основен пункт на легендарната експедиция "Темп" на археолозите, които направиха достояние на България и на света уникалните тракийски могили - Голямата косматка, Светицата, Хелвиция, Грифоните, Оструша и др. Изграждането на паметника ще бъде изцяло с дарения. Шипкалии вече са сформирли инициативен комитет, открита е  и подписка за набиране на средствата. Ръководството на Шипка се надява предложението за изграждане на барелеф на д-р Китов да бъде внесено за разглеждане и одобрено в общинския съвет в Казанлък  още през април.
 От бюджета на община  Казанлък вече са заделени 35 000 лева  за обновяването и модернизацията на централната градска част в град Шипка, посочи Панайотова  Средствата били основно за изграждане на парк до новия площадв  с алеи за разходка, ефектно осветление, декоративни пейки, детски кътове и др. В тази зелена територия ще бъде поставен барелефа на д-р Китов.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай