Иранският доктор от Исперих трябвало да е бижутер

Абдуллах Заргар благодари на хората за подкрепата

Иранският доктор от Исперих трябвало да е бижутер | StandartNews.com

Любимият доктор на Исперих – иранецът Абдуллах Заргар, който вчера получи българско гражданство и остава в града, има невероятна съдба. 7000 души застанаха зад него и поискаха той да получи БГ паспорт, за да остане у нас и да лекува хората. Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа вчера указа за българското гражданство на д-р Заргар.

Медикът трябвало да бъде бижутер, разказа самият той пред бТВ. „Заргар“ означава „златар“. Целият род на д-р Заргар са златари. Той също трябвало да поеме по стъпките на баща си и дядо си, но когато направил златен пръстен баща му установил, че златото в бижуто е 19, а не 18 карата. Зардар обяснил, че искал да се вижда, че пръстенът грее от злато. Но баща му отвърнал: „От теб бизнесмен няма да стане, иди да си намериш друга работа“. Така станал лекар.

Преди да дойде у нас д-р Заргар е учил в Русия и Англия. Пристига в България през 2004 г., за да прави аспирантура. За езика му помагат познанията по руски. Но още в началото се сблъсква с проблеми – осъден е заради недекларирана валута при преминаването на границата. Признава, че това е един от най-трудните моменти в живота му.  

Започва работа, като ортопед в болница във Варна, а 9 години по-късно поема управлението на  болницата в Исперих. Поканата идва от Гюнай Хюсмен, който днес е областен управител.

„В началото всички го посрещнаха на нож, на тръни – как така иранец някакъв ще бъде управител на болницата в Исперих. Гласуваха да го назначат временно като управител на тази болница и от тогава на сам минаха вече осем години“, спомня си Хюсмен.

След 8 години временно управление д-р Заргар е отстранен заради липсата на българско гражданство. Неговият пост поема доктор Иван Гайдаров, който е привлечен в болницата именно от д-р Заргар, за да стабилизира клиниката. Вече само като редови лекар в болницата д-р Заргар ежедневно приема пациенти, а пред кабинета му винаги има чакащи. А затова дали ще се върне на шефския пост, казва, че за него не еважно да бъде управител, а да спасява хора. С д-р Гайдаров са приятели, имат отлични отношения.

Д-р Заргар загуби длъжност, но не загуби подкрепата на пациентите си, колегите си и местните управници. Благодари за добрината на хората, които са го подкрепили и единственото, което иска е да им я върне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай