Инж. Севдалин Желев, "ТЕЦ Русе": Затварянето на въглищни централи ще бъде пагубно за целия енергиен сектор

Директорът топлофикационното дружество подчерта, че са в протестна готовност в името на националния интерес на България

Инж. Севдалин Желев, "ТЕЦ Русе": Затварянето на въглищни централи ще бъде пагубно за целия енергиен сектор | StandartNews.com

Ръководството на "Топлофикация Русе" категорично изразява своето несъгласие с поетите ангажименти за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г. Според целия екип на топлофикационното дружество подобни политически действия поставят под риск енергийната стабилност на България.", заяви изпълнителният директор на "Топлофикация Русе" инж. Севдалин Желев. Той подчерта, че бързото спиране на дейността на въглищни централи, особено предвид задълбочаваща се и очаквано продължителна във времето икономическа и енергийна криза, ще доведе до рязък скок на безработицата в отделни региони на България и до дисбалансиране на енергийната система.

"България разчита на залежите от въглища за около 45% от нуждите от електроенергия, като в някои периоди на годината този процент се увеличава значително. Евентуалното затваряне на въглищните централи крие риск за енергийната и национална сигурност на страната.", категоричен беше инж. Севдалин Желев.

По думите на инж. Желев за постигане на амбициозните цели на Европа е необходимо въвеждането на алтернативни горива и нови технологии в енергетиката – и най-вече политическа воля. "Докато не се въведат в експлоатация алтернативни мощности, въглищните централи трябва да продължават да работят.", заяви инж. Желев. Той обясни, че ТЕЦ-овете на въглища правят значителни инвестиции, за да изпълнят екологичните стандарти. Като възможен вариант за подобряване на въздействието върху околната среда инж. Желев изтъкна именно поетапното преминаване за производство на енергия от природен газ.

"При изгарянето на газа се отделят значително по-малко вредни емисии в сравнение с твърдите изкопаеми горива. Това беше и причината да инвестираме в мощности на природен газ.", заяви инж. Желев.

Директорът топлофикационното дружество подчерта, че са в протестна готовност в името на националния интерес на България и запазването на енергийната стабилност и сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай