Градушка нанесе щети за хиляди левове

Причината за гнева на стопаните е фактът, че е получена забрана за изстрелване на противоградови ракети

Градушка нанесе щети за хиляди левове | StandartNews.com

С щети за хиляди левове осъмнаха в неделя земеделски производители от пловдивско, след като градушка в събота вечерта унищожи труда им. Реколтата им е била съсипана от едрите късове лед.

Причината за гнева на стопаните е фактът, че от около 19 до около 20 часа Регионалната дирекция за борба с градушките – команден пункт в село Голям Чардак, е получила забрана да изстрелва противоградови ракети, пише Монитор.

„Да, получихме забрана от 19,18 часа до 20,12 часа. Поради това не обработихме клетката над село Ръжево Конаре и точно в този момент там се изсипа градушката“, потвърди Георги Михайлов от Регионалната дирекция за борба с градушките.

Той обясни, че забраната дали да има изстрелване на противоградови ракети се издава от Централния команден пункт в София, в който освен цивилни експерти, има и военни.

„Преди да започнем да изстрелваме противоградните ракети, искаме разрешение от Централния команден пункт в София. След това 30 минути по-късно ни дават разрешение. Няма как да изстрелваме ракети на своя глава“, каза Михайлов. И по неговите думи ситуацията с насажденията на хората след градушката в събота вечерта е плачевна.

„Много разговори водихме от сутринта, и с областния управител разговаряхме, но нещата са така – без разрешение няма как да изстреляме ракетите“, обясни още той.

В останалите клетки в пловдивско Регионалната дирекция за борба с градушките изстреляла общо 89 ракети за около 2 часа.

„Така изглеждат нещата след снощната градушка! Реколтата от най-златната земя на пловдивското поле е съсипана! Кадрите са от оранжерии в Ръжево Конаре, посевите в Дълго поле, Ръжево Конаре, Трилистник. Въздушното пространство трябвало да бъде свободно!!! Чакам и изявления от двамата министри - на земеделието, и този на отбраната“, написа в социалните мрежи крупният земеделски производител от Пловдив Красимир Кумчев.

Той настоява още утре Министерски съвет да се събере на извънредно заседание, за да обяви реда, начина и срока, по който ще бъдат обезщетени земеделските производители.

Според него трябва да се знае и откъде ще дойдат парите за обезщетенията – дали от българския бюджет, или от този на съюзниците ни.

По негова информация е съсипана реколта за десетки милиони в над 15 села в пловдивско: Скутаре, Трилистник, Стряма, Маноле, Рогош, Манолско Конаре, Ясно поле, Белозем, Дълго поле, Ръжево Конаре.

Според неофициална информация причината Командният пункт в София да издаде забрана на пловдивския да изстрелва ракети в часовете от 19,18 до 20,12 в събота вечерта, са били военни полети, свързани с провеждаща се в региона до 10 септември съвместна българо-американска  военна подготовка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай