Петък,

Геоложкият пулс на изкуството показва уникална изложба

От: Failed to load user -
819
Геоложкият пулс на изкуството показва уникална изложба
A
A
A

Стара Загора. Уникална експозиция на свидетелства, регистриращи специфични земни енергии ще могат да видят старозагорци и гостите на града. Изложбата „Геоложки пулс" е съвместен проект на Фондацията за изобразителен синтез на американския художник с български корен – Йонко /Иван/ Стоянов и регионалния исторически музей в Стара Загора. Според специалистите този екстравагантен научно-художествен проект наднича дълбоко в земята ни, богата на културни пластове.

Художникът Йонко /Иван/ Стоянов лансира оригинална теория за връзката на цивилизациите с геологията на територията на България. Той прави мост между наука и изкуство с необичайната геолого-културоложка разработка на 93-годишен канадски учен от Торонто, негов партньор в проекта.

Изкуството е природен феномен, твърдят авторите и търсят потвърждение на това чрез изследване влиянията на природата в платната на три поколения художници – учителят Дечко Узунов, неговият асистент Найден Петков и младият по това време студент в Националната художествена академия Кристо Явашев. По тази прелюбопитна тема на 27 май ще бъдат проведени виртуални дискусии между участници от Националната художествената академия, НБУ и регионалния исторически музей в Стара Загора.

Еспозицията „Геоложки пулс" ще бъде открита открита официално в Нощта на музеите и галерите в събота и ще остане в Града на липите един месец, като ще бъде експонирана и в още два исторически обекта – Музея на религиите и неолитните жилища. Изложбата ще бъде реализирана с подкрепата на Старозагорската община, Държавния културен институт към Министерството на външните работи, Националния музей на Българското изобразително изкуство, Националната художествена академия, Нов български университет, различни финансови и неправителствени организации.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Стара Загора

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички