ГДБОП проверява за фалшив вот в "София избира"

„Спаси София“ смята, че има манипулации поне за два проекта, общината призна за един и отне гласовете му

ГДБОП  проверява за фалшив вот в "София избира" | StandartNews.com

ГДБОП проверява гласуването за проекта на Столична община „София избира“ заради съмнение за манипулиран вот. Първоначално сигнал за това е подала до заместник-кмета по дигитализацията  Генчо Керезов организацията „Спаси София“, чийто проект за реорганизация на движението в столицата също участва в конкурса. Повторно от организацията са установили данни за манипулиран вот в последния ден на конкурса, където за един проект внезапно се генерира необичаен брой гласове. Общината признава за първия проблем, но за втория отрича.

„София избира“ бе конкурс, в който граждани решават как общината да похарчи 1,5 милиона – граждани предлагат проекти и граждани избират, стига да са от столицата. Подадени са 39 проекта, като гласуването започва на 3 ноември, въпреки че би трябвало да започне на първи, според първоначалния регламент. През цялото време на гласуването обаче платформата се срива и отказва да приеме вота, хората се принуждават да гласуват по няколко пъти, а жители на Панчарево, което плаща данъци към столична община, директно биват изхвърляни от системата за гласуване.

Това обаче се оказва най-малкият проблем.  Въпреки че вотът е скрит, има начин да бъде проследяван с малко умения на програмист,  обясни общинарят Борис Бонев, който е от „Спаси София“, но е в местния парламент е избран като независим. Организацията прави мониторинг на гласуването от самото начало. Около десетия ден установяват, че през нощта, когато за никой проект не се подават гласове, на всеки две минути влиза гласуване за наблюдателна площадка на Копитото, която е един от проектите. Те веднага подават сигнал към Генчо Керезов, в резултат на което тези общо 1407 гласа, влезли автоматично и машинно, са отнети, а заместник-кметът обяснява, че сигурността е подобрена. В последния ден на гласуването обаче е засечена друга аномалия – проект, който досега не е бил особено подкрепян и е събирал по няколко гласа на ден, внезапно дръпва с над 2000 и излиза на първо място. Това е проектът „София избира децата“ и е свързан с изграждане на модерни училищни тоалетни. Преди да дръпне толкова напред, сайтът се срива за няколко часа, а след това за 14 часа тоалетните излизат на първо място. „Питаме се как при толкова сривания на платформата 2000 граждани успяха да гласуват само за един проект“, коментира Ралица Бехар от „Спаси София. В предишните дни той е събирал стотина и под 100 гласа.  Организацията посочи също, че общински съветник е агитирал в социалните мрежи вечерта преди крайния срок, като е подчертавал, че това е проект на ГЕРБ/СДС.

„Познавам една от инициаторките на проекта за тоалетните и знам, че тя е отдадена на каузата си. Но е срамота, че такъв проект трябва да минава през гражданския бюджет, вместо да се финансира директно от общината“, коментира Борис Бонев.

Общината ще обяви окончателните резултати от „София гласува“ до 7 декември. Бонев призова дотогава тя да даде и обяснение как се е получил свръхзавишеният вот за тоалетните в училищата в последния ден, и манипулиран ли е той, или не.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай