Четвъртък,

Французи дариха на Свещари реплика от гробницата край селото

От: Станка Христова -
Французи дариха на Свещари реплика от гробницата край селото
A
A
A

Реставратори от френската лаборатория в град Соансон са изработили реплика на стена от Свещарската гробница. Възстановката е монтирана върху фасадата на обновеното читалище в исперихското село. Това е дар от международния екип от археолози, които под ръководството на проф. Диана Гергова от години прочуват терена в археологическия резерват „Сборяново”.

Тази година екипът от френски, швейцарски и български учени и студенти за четвърти сезон копае в южната част на източния акропол до Голямата Свещарска могила, близо до която през есента на 2012 година проф. Гергова откри уникалното златно съкровище от времето на тракийския вожд Котела.

Тази година откритията не са толкова ефектни, но са много полезни за науката, коментира водачът на експедицията. Археолозите са  стигнали до ритуална яма, строена по правилата на келтската традиция. Намерени са артефакти  с белези на тракийската и такива с елементи на келтската култура. Това свидетелства, че тук двете цивилизации са си съжителствали, смята  проф. Гергова.

Тазгодишните проучвания на международната експедиция в резервата „Сборяново” се финансират от швейцарската правителствена фондация Swiss-Liechtenstein.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички