Неделя,

Елин Пелин с нови стимули за семействата

От: Стандарт -
715
Елин Пелин с нови стимули за семействата
A
A
A

В условията на реална демографска криза и трудностите, пред които се изправят младите семейства, в Община Елин Пелин приеха Правилник за отпускане на финансова помощ за новородено дете, с който насърчавават семействата.

От януари е в сила и нов Правилник за отпускане на еднократна помощ за новородени, като сумите, давани за трето и следващо дете, са сериозно увеличени, родителите са улеснени при подаването на необходимите документи и срокът е удължен.

До тези средства имат достъп всички жители, които отговарят на няколко критерии – поне един от родителите да има постоянен адрес в общината, да нямат данъчни задължения и да имат завършено средно образование.

Помощта не е обвързана с доходите на родителите. Това не са средства, осигурени от държавата. Държавната помощ се отпуска на основание Закона за семейните помощи за деца, а това са целеви средства от платени местни данъци и такси, с които ние подпомагаме всички родители в общината, които имат отговорно отношение към себе си, децата си и нашия общ дом - община Елин Пелин.

Смятаме, че наличието на средно образование е задължителен критерий, защото най-добрият пример за едно дете са неговите родители. В 21 век придобиването на средно образование е съвсем постижимо. То е безплатно и достъпно за всички! Държавата прави максималното за задържането на децата в училище, ние също се присъединяваме към тези усилия, защото, работейки заедно на общинско и държавно ниво, можем да успеем.

Платените данъци също са критерий, защото чрез тях всеки един гражданин на общината, освен че спазва законите, показва и своето отношение към средата, в която живее. Именно тези средства се ползват за нови градинки, детски площадки, спортни съоръжения и т. н. – пак за нас и нашите деца.

"Темата за демографския срив в България най-накрая може да предизвика истински дебат, в който всички – институции и граждани, да вземат участие. Целенасочената работа върху реалните проблеми, изискват мерки, които да дават резултати. Четвърта година подред Община Елин Пелин има работеща политика за стимулиране на семействата.“, заяви Ивайло Симеонов, кмет на Община Елин Пелин


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички