Две нови църкви вдигат в Сандански

Общината дари имоти на Неврокопска епархия

Две нови църкви вдигат в Сандански | StandartNews.com

С две нови църкви ще се сдобие Сандански, след като кметът на общината – Кирил Котев, и Неврокопският митрополит Серафим подписаха договори за дарение на два имота в града за изграждане на два нови православни храма. Единият имот с площ 995 кв.м. е в ж.к. „Спартак“, а другият е в квартал „Смилово“ с площ 640 кв.м.

Сега в Сандански има два действащи енорийски храма, които в последните десетилетия са недостатъчни, за да посрещнат потребностите на православните християни в града.

До настоящия дарителски акт се стигна след извървяване на дълъг път. Инициативата за нови енорийски храмове е подета от преди повече от петнадесет години. Вече са изработени идейни проекти, одобрени от Неврокопския епархийски съвет под ръководството на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил.

В ж.к. „Спартак“ храмът ще носи името на св. Архангел Михаил, което е свързано с наименованието на местността, където се намира имотът на църквата.

В квартал „Смилово“ новият храм, посветен на Св. Петка – Българска е на място, където е съществувал параклис, посветен на светицата, разрушен по време на комунистическия режим.

Предоставянето на тези имоти от община Сандански на Неврокопска Света Митрополия е още едно благочестиво дело, което засвидетелства взаимната подкрепа и уважение между местната власт и Църквата в община Сандански.

На официалната церемония бе изразено желанието за полагане на съвместни усилия за скорошното изграждане на двата нови храма и обособяването на нови енории към тях. Беше засвидетелствана увереност в полезността на това начинание за укрепяване на православната вяра и духовност и единението на християните в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай