Вторник,

Два бургаски квартала кандидатстват за подмяна на старите печки

От: Стандарт -
Два бургаски квартала кандидатстват за подмяна на старите печки
A
A
A

От днес жителите на бургаския квартал „Долно Езерово“, както и хората от зоните А, Б, В и Районен център в „Меден рудник“, може да кандидатстват за подмяна на старите печки на дърва с нови уреди на екологично гориво. Началото на кампанията дадоха кметът Димитър Николов и зам.-кметът Весна Балтина. Присъстваха и всички експерти от екипа на проекта.

„Кампанията стартира от квартал „Долно Езерово“, защото това е кварталът с най-силно запрашен въздух от битовото отопление с дърва и въглища. Затова колкото повече заявления получим от „Долно Езерово“, толкова по-голям ефект ще има и за това населено място“, каза кметът Димитър Николов.

„Радвам се, че успяхме да защитим този проект и да подпомогнем населението, за да може чрез подмяната на уредите за битово отопление да подпомогнем усилията за опазване чистотата на атмосферния въздух“, каза зам.-кметът Весна Балтина.

Проектът за подмяна на отоплителните уреди е фокусиран основно върху „Долно Езерово“, но заради големия интерес Община Бургас направи необходимите стъпки обхватът му да бъде разширен. Предвижда се да бъдат подменени уредите в общо 2 280 домакинства в двата жилищни района. Целта е да бъде ограничено замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Проектът предвижда безплатна доставка и монтаж на новите отоплителни уреди, както и изнасянето и извеждането от употреба на старите печки на дърва и въглища.

Изборът на уред за дадено домакинство следва да става според големината на помещенията, които ще се отопляват, а не на произволен принцип. Проектът допуска кандидатите да получат по избор топловъздушна камина на пелети, камина на пелети с водна риза, котел на пелети или климатик.

Заявления се подават в специално обособения информационен център в читалище „Просвета – 1927“ в „Долно Езерово“. Той е отворен за граждани всеки работен ден от 12:00 до 19:00 часа. Община Бургас работи да бъде открит информационен център за прием на заявления от граждани и в комплекс „Меден рудник“.

Приемът на документи ще продължи до 31 май, след което ще бъде направено класиране на кандидатите. Подадените от всеки гражданин документи ще бъдат разглеждани от експерти и след като се установи, че отговарят на посочените изисквания, кандидатът ще получава входящ номер.

Образци на заявленията, както и информация за условията и реда за кандидатстване, са публикувани на страницата на Община Бургас: https://www.burgas.bg/bg/proekti/proekt-namalyavane-na-zamarsyavaneto-na-atmosferniya-vazduh-s-fini-prahovi-chastitsi-v-kv-dolno-ezerovo-gr-burgas. Информация ще се предоставя и на телефон 056/ 843 891.

Община Бургас осъществява подмяната на старите отоплителни печки с нови уреди на екологично гориво се осъществява па проект „Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. Долно Езерово, гр. Бургас“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, чрез Кохезионен фонд на Европейския съюз. 

 

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички