Днес се състоя редовното заседание на Обществени съвет Стара Загора

Заради вандалски актове се обмисля поставянето на декоративен лавров венец около Паметника на загиналите във войните старозагорци

Днес се състоя редовното заседание на Обществени съвет Стара Загора | StandartNews.com

Днес се състоя редовното заседание на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора. По време на срещата беше обсъдено и одобрено с единодушие предложението за поставяне на знак с името на автора- Красимир Зарков върху пластиката Птица-Феникс, намираща се пред сградата на местната администрация.

Подкрепа получи и идеята за изграждане на ниска декоративна ограда, тип “лавров венец”, около основата на „Паметника на загиналите във войните старозагорци“ в парк „Александър Стамболийски“. „Проведени са разговори с автора на композицията Любомир Добрев, който представи своето виждане по въпроса, обясни по време на заседанието зам.-кметът с ресор „Култура, туризъм и младежки дейности“ и председател на Обществения съвет Милена Желева. Тя подчерта, че поставянето на декоративните елементи цели предпазването на паметника от вандалски прояви. „За жалост ежедневно се къртят и събарят месинговите букви, предимно от лица с велосипеди и тротинетки. Община Стара Загора извършва няколко пъти в годината дейности по възстановяване на паметника“, допълни още Желева.

По време на заседанието беше обсъдено и полагането на специален слой патина върху месинговите листи, които са част от модерната архитектурно-естетическа композиция „Водно огледало“. Авторът на проекта арх. Велимир Георгиев обясни, че текстовете от стихове на четиринадесет от емблематичните за Стара Загора поети, които са гравирани калиграфски върху 5-милиметрови месингови листи, ще бъдат обработвани допълнително два пъти годишно. Това ще допринесе за по-добрия естетически вид на едно от най-новите арт пространства в града.

Разгледано беше и предложение от запасните офицери в Стара Загора за промяна в позиционирането на оръдията, намиращи се в парк „Артилерийски“, което не срещна подкрепа от присъстващите.

 За следващото заседание беше отложено решението по предложението на граждански клуб „Липа“ за изграждане на монумент с копие на спътника "Интеркосмос България – 1300“ по повод 40-годишнината от изстрелването му в космоса. Главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева разясни, че от неправителствената организация са изработили примерен макет. Членовете на Обществения съвет поискаха идеята да бъде представена пред тях от инициаторите, а също така да бъде обсъдена както възможността, така и подходящо място за ситуиране на съоръжението.

Гост на заседанието беше общинският съветник Валентина Бонева, която е член на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания към местния парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай