Честит Ден на българската община!

От рано сутринта в Община Видин посрещаха посетителите, като ги поздравяваха и почерпиха с бонбони по повод празника

Честит Ден на българската община! | StandartNews.com

На 12 октомври отбелязваме Деня на българската община и местното самоуправление. От рано сутринта служителите от Центъра за административно обслужване и от Дирекция „Местни данъци и такси“ в Община Видин посрещаха посетителите, като ги поздравяваха и почерпиха с бонбони по повод празника.

По традиция на този ден местната институция прави жест към гражданите, извършвайки административните услуги (за които е възможно и независимо от вида им) в рамките на работния ден. Това е знак на уважение и стремеж към подобряване качеството и ефективността на административното обслужване.

Датата 12 октомври е свързана с публикуването през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник на Закона за общините и градското управление. Това е първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници. През 1998 г. делегатите  на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври. Също по предложение на НСОРБ, на свое заседание на 6.10.2021 г. Министерският съвет приема Решение, с което обявява тази дата за Ден на българската община и местното самоуправление.

Всяка година на празника в България се организират различни инициативи, чиято цел е популяризиране дейността на местната власт и стимулиране на по-активно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай