Неделя,

Болярин носил Аполон на пръста си

A
A
A

Велико Търново

Масивен мъжки пръстен с изображение на бог Аполон е носел знатен болярин през 15-16 век. Уникалният пръстен-печат с гема беше открит от археолога Николай Овчаров при разкопките около църквата "Свети Петър и Павел" в подножието на хълм Царевец.

На няколко метра от сегашния храм в некропола археолозите се натъкнали на няколко погребения, при едно от които пръстенът все още стоял на пръстите на едната ръка. Украшението е изработено от фино сребро, а камъкът е халцедон. В центъра си той е кафяв, а отстрани е млечно бял. Изображението, което е издълбано в скъпоценното украшение, най-вероятно е на бог Аполон, който се счита за покровител на музикантите, танцьорите, поетите, медицината и пророците.

Най-вероятно гемата е изработена от италиански майстори още по времето на Ренесанса. На няколко метра от некропола археологът се натъкнал и на уникален каменен капител, който е служел за подпора на една от манастирските сгради. Това е третото подобно откритие след като в близката църква "Свети Иван Рилски" миналата година бяха открити други подобни капители.

Иван Иванов

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички