Благоевградчани поискаха електробуси

Искането е част от инициативата на кмета Камбитов "Ти кажи. Кмете, направи"!

Благоевградчани поискаха електробуси | StandartNews.com

Десетки жители на Благоевград се включиха във фейсбук групата "Искаме електрически автобуси в Благоевград". Тяхното искане и предложение е Община Благоевград да закупи електробуси, които да заменят досегашните рейсове по всички градски линии, пише blagoevgradutre. Според членовете на групата сегашните рейсове замърсяват въздуха около спирките и по улиците и булевардите, по които минават. Освен това предизвикват и шумозамърсяване заради остарялата механика на вратите и принципа на двигателите с вътрешно горене. Предложението е във връзка с инициативата на кмета Атанас Камбитов "Ти кажи. Кмете, направи!", която цели да чуе какви проблеми искат хората от града да бъдат решени. Изискването на екипа на кмета е към всяко предложение да има и подписка, която да показва, че проблемът е значим и че не се поддържа само от един човек. Групата в социалната мрежа замества подписката и набира още членове. Събралите най-голяма поддръжка и от най-голямо значение за Благоевград предложения ще бъдат финансирани, като Общината ще ги включи в Бюджет 2019.
Преди месеци в Благоевград започна да се движи електическа кола, която Общината закупи за "Социален патрожаж". Колата харчи 2.30 лв. на 100 км и ще разтовари публичната институция откъм разходи за гориво.
Темата е особенно актуална в зимния сезон заради нетърпимото в някои райони на града замърсяване на въздуха и обявяването на Благоевград за града с най-мръсния въздух в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай