Вторник,

Благоевград ще засияе в мартенска украса

От: Стандарт -
Благоевград ще засияе в мартенска украса
A
A
A

Благоевград ще засияе в мартенска украса, изработена от децата на града. Инициативата е на кмета инж. Румен Томов. Тази година общината ще зарадва жителите и гостите на Благоевград с голяма мартеничка "Пижо и Пенда“, поставена на площад "Г.Измирлиев“ №1. До инсталацията ще бъдат монтирани и кокичета, които вървят ръка за ръка с българския символ - мартеницата. Баба Марта е символ на новото начало, на отиващите си мразовити дни, приближаващата пролет и на възобновената енергия. Присъствието на традиционните за българския фолклор фигури е поздрав към благоевградчани за Първи март.   

Украсата пред община Благоевград е поверена на благоевградски фирми, които изработиха и аранжираха фигурите на Пижо и Пенда и поставиха ръчно изработените мартенички и табелки.

"Община Благоевград прилага подкрепа на малкия бизнес в Благоевград, тъй като фирмите са изправени пред различни трудности, свързани с набавянето на необходимите ресурси - човешки, финансови и материални. Вярвам,че Благоевград има капацитет да осъществи различни събития. Работим в посока местните фирми и благоевградчани да имат работа!", каза инж. Румен Томов.

С енергия и ентусиазъм децата от всички 13 детски градини на територията на община Благоевград се включиха в изработването на празничната украса. Изработените мартенички ще бъдат закачени на дърво пред общината, като под всяка една ще бъде поставена табела с името на детската градина, която я е изработила.

В червено–бялата инициатива "Украси своя град“ се включват и Дневен център за деца с увреждания „Зорница“, Преходно жилище ЦНСТ за деца, ЦНСТ "Вяра", ЦНСТ "Надежда", ЦНСТ "св.Йоан Рилски",които със старание, внимание и любов изработиха мартениците.

Всяка детска градина и социално звено ще има свое украсено мартенско дърво, което ще създава настроение на благоевградчани.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички