Понеделник,

Благоевград домакин на музикален фолклорен конкурс

От: Стандарт -
A
A
A

За първи път в Благоевград се провежда национален конкурс за авторски, вокални и инструментални произведения на фолклорна основа "Нова българска фолклорна музика 7/8". Музикалният конкурс се организира по идея и със спомоществователството на българския родолюбец д-р Георги Лазаров, който дълги години живее в Балтимор, САЩ, както и с професионалната подкрепа на народната певица Татяна Сърбинска.

Конкурсът е тази вечер. По този повод днес се състоя пресконференция, на която зам.-кметът Христина Шопова заяви: "Чест е за нас да сме домакини на този толкова интересен конкурс, който има за цел да стимулира създаването на нови вокални и инструментални произведения, на нови произведения за солово пеене и инструментални произведения, които да популяризират българското фолклорно наследство. Благодаря на Татяна Сърбинска, която е и почетен гражданин на Благоевград. Искам да й благодаря, че като почетен гражданин на Благоевград и като човек, който си обича родния град, работи в посока той да се популяризира по света”.

Татяна Сърбинска, която от 29 години живее и твори в САЩ, не скри радостта си, че конкурсът, който досега се е провеждал в Чепеларе, вече ще бъде в Благоевград. „В Благоевград е моето гнездо, тук съм израснала като професионалист, композитор, певец, музикант, тук съм намерила най-хубавите си приятели и имам най-хубавите спомени. Радвам се, че община Благоевград прие всичко с отворени обятия, с голямо желание да помогне, за да продължи това прекрасно дело. Очарована съм от подхода на ръководството на общината, което ни подкрепи безрезервно”, сподели развълнувата Татяна Сърбинска, която е и председател на журито.

Конкурсът ще покаже уникалността, изключително разнообразната ритмика, ладо-тоналното богатство и омайващата методика на българското фолклорно наследство. Уникалният размер 7/8 има символично значение за събитието. Той е изразител на богатството на неравноделните ритми, които дават неповторим чар на българската фолклорна музика.          

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички