Безплатен паркинг при трето дете

Подпомагаме отговорното родителство, каза кметът Димитър Бръчков

Безплатен паркинг при трето дете | StandartNews.com
  • Семейни бонуси за започване на ясла и първи клас дава Петрич
  • Подпомагаме отговорното родителство, каза кметът Димитър Бръчков

Една година безплатен престой в синята зона на Петрич. Това е само един от бонусите, които ще получават семействата в южния град, ако се решат да имат трето дете, независимо дали са сключили брак или живеят на семейни начала. Мярката е залегнала в програмата за подпомагане на семейства и двойки при раждане, осиновяване и отглеждане на деца, с която екипът на кмета Димитър Бръчков ще бори демографската криза. За изпълнението й са нужни 280 - 300 хил. лв. от общинския бюджет, каза градоначалникът при представянето на проекта.
Еднократна

финансова помощ при раждане или осиновяване

при постъпване в детска градина и при започване на първи клас предвижда документът. Така ще обхванем три различни етапа от развитието на едно дете, обясни Бръчков. По отношение на първокласниците програмата ще помогне и на родителите, които не отговарят на изискванията за еднократна помощ от социалното министерство. Фиксирани като предложение са и сумите за общинското подпомагане - 700 лв. за второ дете, 900 лв. за трето и по 700 лв. за всяко следващо при раждане.
За родените в петричката болница общината увеличава помощта - 1 000 лв. за второ, 1 200 лв. за трето дете и по 1 000 лв. за всяко следващо дете.
По 250 лв. еднократно ще получават родителите при записване на детето в ясла или градина. За постъпване в първи клас помощта ще бъде уеднаквена с тази, която дава социалното министерство. За родителите, които ще решат да имат трето дете Община Петрич ще предоставя и безплатен талон за паркиране в "Синя зона" през първата година на третото дете, предвижда програмата.
Регламентирани са и условията за общинска помощ на двойки с репродуктивни проблеми, които ще могат да кандидатстват за финансиране. Родителите ще имат право на

2500 лв. за един опит годишно

а това подпомагане няма да ограничава кандидатстването пред фондове за асистирана репродукция. Значително се съкращават сроковете за отпускане на родителски помощи при осиновяване на дете.
За да получават помощта, родителите трябва да бъдат с постоянен и настоящ адрес в общината повече от 1 година към момента на кандидатстването за подпомагане, да са пълнолетни и здравноосигурени, 12 месеца преди раждането или осиновяването поне единият да е бил работещ,

да нямат задължения към НАП и към общинския бюджет

Искаме да подкрепим осъзнатото, отговорно и пълнолетно родителство. Затова Няма как някои да формират дохода си на база раждане на деца, без да допринасят за бюджета на общината и държавата", категоричен е Димитър Бръчков. Той уточни, че ако програмата бъде одобрена, ще влезе в сила от 1 януари 2020 година за всяко второ, трето и така нататък новородено дете. "За семействата с първокласници - от 15 септември, а за тези, които имат деца постъпили в детски градини и ясли помощта ще влезе в сила от датата, на която действието е станало факт. Тоест ще бъде измервано на тримесечие и съответно ще се изплаща субсидията", обясни Бръчков, цитиран от агенция "Фокус".
Екипът на кмета е направил анализ на демографската картина и е констатирал 10% спад при раждането на второ дете. Затова програмата, която обхваща

от 0 до 7 години в развитието

на детето, включва бонуси и стимули именно за раждането на второ бебе. Програмата остава отворена за предложения и допълнения. Тя е качена на сайта на общината за обществено обсъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай