Неделя,

Античен храм лежи на дъното на яз. „Огоста”

A
A
A

Монтана

Античен храм от римско време лежи на дъното на язовир „Огоста”, съобщи в Монтана изследователката на античната крепост при града доц. Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт с музей при БАН.

При намаляване на водата на дъното на голямото изкуствено езеро се показват основите му, твърди тя.

Близо до храма е имало и вилно селище от римско време, но при строежа на язовира то не е могло да бъде спасено, допълни археолъгът.

Не е проучен и градът, за който има много данни. Знаем имена на хора, които са управлявали античната Монтана през втори и трети век. Последно е бил открит надпис, посветен на доцинариуса / най-висшата длъжност/ Аврелий Луциниан, който живял 85 години.

Доц. Гергана Кабакчиева съобщи това сред руините на самата антична крепост, която оживя от тропота на „първи италийски легион”.

Мъжете от групата „Нове” от Свищов за исторически възстановки показаха моменти от живота на римската войска. В редовете и имаше и „войни” от първа тракийска кохорта.

„Италийският легион” показа сценки от живота на военните, населявали Монтана от първи до шести век, и на централния площад „Жеравица”.

Участниците в двудневната конференция за културно-историческото наследство на Монтана, организирана от областния управител Ивайло Петров, изпратиха декларация до кабинета и Народното събрание. Те настояват да бъде коригирана националната стратегия за развитие на туризма и в нея да бъде включена Северозападна България, която има огромен ресурс от историчски факти от всички епохи. 

Първолета Цветкова

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички