Абитуриенти разочаровани, пак останаха без бал

COVID-19 за втори път отнема празненството на Хуманитарната гимназия в Пловдив

Абитуриенти разочаровани, пак останаха без бал | StandartNews.com

Хуманитарната гимназия в Пловдив отмени абитуриентския бал на випуск 2020, ден преди зрелостниците да облекат официалните тоалети. Те трябваше да празнуват утре в Новотела. По-рано днес обаче здравният министър Кирил Ананиев обяви отново затягане на мерките след отчетените 240 новозаразени с коронавирус за последното денонощие. Сред наложените ограничения е и провеждането на групови празненства с присъствие на над 30 души на открито и на закрито, в това число  сватби, балове, кръщенета.

"На среща, приключила преди минути, представители на Новотела предложили отлагане на партито  на Хуманитарната и договаряне на нова дата, когато ситуацията позволява. Сега очакваме децата да решат дали искат отсрочка или да им бъдат върнати парите за кувертите", каза директорката Соня Киркова, пише "Марица".

Чули се и упреци от някои родители.

„Няма как да нарушим заповедта и имаме пълно разбиране от ресторанта. Всички сме разтревожени. Не се сърдим на никого. Най-важното е да опазим здравето на зрелостниците. Засега нямаме данни от РЗИ да има заразен наш ученик. Струпване на толкова много деца и техните семейства би било огромен риск в момента. Винаги може да се направи бал, ако всички държат на това“, каза още Киркова. 

10 юли е втората дата за училището, което в началото на тази учебна година  определило 25 май за деня за бал. Пандемията осуети първоначалния план, а и план Б.

Випускът е от 182-ма ученици от 7-те паралелки. Заедно с преподавателите стават около 200. Гимназията направила тържествено изпращане  и връчване на дипломите при спазване на противоепидемичните мерки, останалото остава под въпрос предвид разпространяването на заразата в условията на пандемия.

Някои от гимназиите под тепетата обаче успяха да проведат празненствата си. Като например Математическата гимназия, чиито зрелостници дефинираха с маски /на снимката/.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай