31 години след разкопките, гробно-култов комплекс „Оструша“ е достъпен за посетители

„Оструша“ се нарежда сред най-големите гробници в Долината на тракийските царе

31 години след разкопките, гробно-култов комплекс „Оструша“ е достъпен за посетители | StandartNews.com

Днес, на датата на която е открит преди 31 години, 9 април, официално бе представен обновеният Гробно-култов комплекс „Оструша“, част от проекта „Светът на траките“. Той ще бъде отворен за посетители от 22-ри април, с вход свободен.

„Оструша“ се нарежда сред най-големите гробници в Долината на тракийските царе. Открита напълно случайно от иманяри, разкопките за паметника започват през 1993г. провеждани от професор Георги Китов и екип от ТЕМП.

„Сигурен съм, че ще намерим баланса между адекватното дългосрочно опазване. Стремежът е да се поддържат параметри влажност и температура.“, каза при официалното откриване д-р Момчил Маринов.

Експозиция от информационни табла, които са поставени по стените около гробницата, разказват за откриването ѝ, особеностите на плана и архитектурата, и стенописната украса.

„Това, което виждате днес като реализация на проектите е една от поредните стъпки, които са започнати непосредствено след откриването през 1993г.“, каза Меглена Първин, гл. уредник ИМ „Искра“ Казанлък.

Тя обърна внимание и на стенописите на паметника, които се нареждат сред най-представителните паметници на тракийската архитектура. „Стенописната украса не е стигнала до нас в автентичния си вид, иначе този паметник би съперничил по стил и изпълнение на своите стенописи на всеизвестната казанлъшка гробница.“, допълни Първин.

Арх. Петкана Бакалова, чиито проект е в основата за дългосрочното опазване на този паметник, разказа за трудностите по пътя в неговото обновление: „Беше изключително предизвикателство, както неговото експониране и художествен образ и още по-голямо предизвикателство по отношение на неговата реставрация. За да възстановим носимоспособността на тези структури се взе решение да се приложат технологии, които не само не са правени в България, със сигурност не са правени на Балканския полуостров, смея да твърдя че не са правени и в Европа. Много трудни решения, много безсънни нощи, изключителни усилия на психиката и волята, на емоциите, за да доведем този обект до край. Това, което направихме като защита на обекта ако бъде намерено след 2 500г, то той ще бъде без повреди."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай