3 жени в болница, яли кисело зеле

Зелето е било домашно приготвено в бидон

3 жени в болница, яли кисело зеле | StandartNews.com

На 2 февруари в пазарджишката областна болница са хоспитализирани три жени, които имали сходни оплаквания - гадене, повръщане, студени тръпки. Две от жените имали и диариен синдром, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение, предава новини.бг.
 
И при трите жени симптомите са се появили два часа след консумацията на кисело зеле и зелев сок. Зелето е било домашно приготвено в бидон. Жените са на възраст 80, 51 и 35 години.

При постъпването си в болницата и трите жени са били в тежко състояние, приети са с ниска телесна температура, втрисане, точковидни зеници, позиви за повръщане и диария. Заради тежкото състояние, в което са били, жените са настанени в отделението по анестезиология и интензивно лечение, където са извършени реанимационни мероприятия за стабилизиране на състоянието им. Днес жените са преведени в инфекциозното отделение за изолация, допълнителни изследвания и проследяване.

В момента състоянието им е стабилно. От първите взети проби за микробиологично изследване не се установява растеж на патогенни микроорганизми, но резултатите не са окончателни и наблюдението продължава.

От лечебното заведение напомнят на гражданите, че при домашно консервиране е важно да се спазват всички изисквания за безопасност. Важно е да се знае дали продуктите са третирани с пестициди, спазен ли е карантинният срок след приложението им. Преди да се приготвят продуктите, трябва добре да се измиват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай