Петък,

3 жени в болница, яли кисело зеле

От: СТАНДАРТ -
340
3 жени в болница, яли кисело зеле
A
A
A

На 2 февруари в пазарджишката областна болница са хоспитализирани три жени, които имали сходни оплаквания - гадене, повръщане, студени тръпки. Две от жените имали и диариен синдром, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение, предава новини.бг.
 
И при трите жени симптомите са се появили два часа след консумацията на кисело зеле и зелев сок. Зелето е било домашно приготвено в бидон. Жените са на възраст 80, 51 и 35 години.

При постъпването си в болницата и трите жени са били в тежко състояние, приети са с ниска телесна температура, втрисане, точковидни зеници, позиви за повръщане и диария. Заради тежкото състояние, в което са били, жените са настанени в отделението по анестезиология и интензивно лечение, където са извършени реанимационни мероприятия за стабилизиране на състоянието им. Днес жените са преведени в инфекциозното отделение за изолация, допълнителни изследвания и проследяване.

В момента състоянието им е стабилно. От първите взети проби за микробиологично изследване не се установява растеж на патогенни микроорганизми, но резултатите не са окончателни и наблюдението продължава.

От лечебното заведение напомнят на гражданите, че при домашно консервиране е важно да се спазват всички изисквания за безопасност. Важно е да се знае дали продуктите са третирани с пестициди, спазен ли е карантинният срок след приложението им. Преди да се приготвят продуктите, трябва добре да се измиват.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички