Възраждане с решения за справяне с демографската катастрофа

България изчезва, и то съвсем не метафорично, казва д-р Костадин Костадинов

Възраждане с решения за справяне с демографската катастрофа | StandartNews.com

Девет конкретни решения за справяне с демографската катастрофа в България предлага Възраждане.

През последните 30 години два милиона българи напуснаха родината. Над 617 села са без население или само с един жител. Ежедневно умират почти два пъти повече българи, отколкото се раждат. Няколко големи града са принудени да приютят хората, които търсят препитание, защото такова няма по родните им места. В резултат на тази вътрешна миграция към градовете „гостоприемници“, се натоварват извънредно много здравната, образователната и социалната система, категорични са от Възраждане.

Ето какво още гласи позицията на Възраждане и какви решения предлага партията на д-р Костадин Костадинов:

Това е ситуацията в страната ни и тя трябва да се разреши бързо, защото числеността на българите намалява, а това е предпоставка съвсем скоро България просто да я няма, и то съвсем не метафорично.

Извън страната ни живеят над 1/3 от трудоспособните българи и е необходимо българската държава да предприеме незабавни мерки за завръщането на българите в България. За да възродим България, са ни нужни всички българи.

България може да последва практиката на Гърция, която основно с помощта на Европейския съюз в периода  1990 – 2000 г. върна повече от 1 000 000 икономически емигранти с пакет от икономически мерки, които даваха възможност на всеки емигрант да не плаща данъци пет години след като се завърне в Гърция. За тези от тях, които започнат да развиват бизнес на територията на Гърция, този срок бе 10 години. Разбира се, сред завърналите се имаше и много хора от други националности, които успешно се претопиха и възприеха гръцко самосъзнание. Всичко това се финансираше предимно от Европейския съюз.

Ние сме уникален случай, защото в съвременния свят в мирно време нашият народ намалява на година с толкова, колкото не е намалявал във всички войни, които сме водили в историята ни. Наложително е договаряне на помощ от страна на Европейския съюз и финансирането на пакет от икономически мерки за завръщането на българските емигранти в страната ни.

В програмата на Възраждане за справяне с демографската криза са заложени още:

  повишаване на социалната помощ за отглеждане на дете;

право на социална помощ за отглеждане на дете за всяко семейство на работещи родители;

адекватно подпомагане на многодетни семейства;

увеличаване на държавните стимули за семейства с цел повишаване на раждаемостта; държавна помощ или безлихвен заем за покупка на жилище за работещи родители с многодетни семейства;

осигуряване на повече възможности за безплатна асистирана репродукция;

адекватно подпомагане на семейства с деца в неравностойно здравно или социално положение;

реализиране на програмата  за стимулиране на етнически българи, живеещи по рождение в чужди страни, и на лица с български корени  да се върнат в България, с облекчена процедура за това;

  развиване на специални икономически зони в изоставащите региони на страната, с което ще бъдат осигурени повече работни места в по-малките градове;

данъчни стимули и допълнително финансиране за развитие на селските райони на България.

Демографският проблем е най-важният стратегически проблем на страната ни през ХХI в. България се намира в остра демографска криза, в извънредно положение, за преодоляването на което са необходими спешни и ефективни мерки. Децата и българското семейство  трябва да бъдат издигнати като основна ценност в политиката на България.

Експертите на Възраждане са разработили специална програма за справяне с демографската катастрофа в страната. За да започнем осъществяването ѝ, се нуждаем от доверието на българските граждани, казват от партия Възраждане, която е под номер 11 в интегралната бюлетина за Възраждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай