ВМРО: 5 млн. българи с ваучери за туризъм

Искаме отпадане на данък уикенд и налога върху дивидента, казва зам.-председателят на ВМРО и водач на листата на партията в Русе и 25 МИР София Искрен Веселинов

ВМРО: 5 млн. българи с ваучери за туризъм | StandartNews.com
  • Искаме отпадане на данък уикенд и налога върху дивидента, казва зам.-председателят на ВМРО и водач на листата на партията в Русе и 25 МИР София ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ в специално интервю за СТАНДАРТ
  • С мерки за икономически растеж ще постигнем 2500 лв. средна заплата
  • Предлагаме фонд за гарантиране на кредитите на фирми към банки
  • Финансова подкрепа за първите месеци, в които българи от чужбина се върнат у нас
  • Компромис с македонизма няма да има

- Г-н Веселинов, ВМРО излезе със социална програма на изборите за нов парламент. Предвиждате 2500 лв. средна работна заплата и 700 лв. средна пенсия до края на мандата, преизчисление на пенсиите на всички българи, които имат изискуемия трудов стаж и 30% среден ръст на пенсиите до края на мандата. От къде ще дойдат парите за това?

- Средната работна заплата не е социална програма, а е функция от развитието на икономиката. Не очакваме административно увеличение на средната заплата, а икономически растеж, на база на който растат и доходите. Затова и предлагаме мерки за стимулиране на икономиката. Те започват със съкращаване на част от нетипичните разходи в бюджетната сфера.

- Какви мерки за икономически растеж предлагате?

- В условията на криза не трябва да се променя данъчната система. Но има ред данъци, които създават тежест и нямат ефект в крайната бюджетна рамка. Такъв например е данък дивидент, с който на практика втори път се облага печалбата - при разпределението й. Такъв е и трудният за администриране и нерационален данък уикенд. Ние искаме тяхното отпадане. Едноличните търговци смятаме, че трябва да плащат 10% върху дейността си, а не 15 на сто, както е в момента.Предвиждаме резерв в бюджета, който може да позволи насърчаване на предприемачеството. Същевременно, във връзка с ковид-кризата лансираме създаването на гаранционен фонд за кредитите. Той е изключително важен, с оглед на отпадането на мораториума върху плащанията по тях. Този фонд трябва да гарантира през следващите две години вноските на засегнатите бизнеси към банките. Това ще понижи риска за банките и ще даде възможност да се гарантират оборотните пари на фирмите, което в момента е изключително трудно.Виждаме резерв и в освобождаването на реинвестираната печалба от данък. Това може да доведе до скок на инвестициите, по-високи доходи и повече работни места.  

- Каква подкрепа среща aнтикризисно предложение на ВМРО за увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 000 лева на 150 000 лева за период от 3 календарни години?

- Това е друга много важна мярка, тъй като ще даде глътка въздух на малките фирми. Имаме цялата политическа воля тази мярка да не се ползва за укриване на ДДС, а напротив. Говорим за кафенета, закусвални и други малки бизнеси. При тях щом прескочат 50 000 лв., дейността им се оскъпява. За определени региони, където реално имаме висока безработица, би могло този праг да бъде дори 200 000 лв.

- Не срещнахте ли подкрепата на ГЕРБ за въвеждането на тези мерки и през последната година, когато коронакризата чувствително удари бизнеса?

- От началото на пандемията се предприеха изключително много мерки. Ако се огледат всички, като рамка, ще се види, че 70% от нещата, които предложихме, са приети. Но ситуацията се развива. Ако преди година говорехме, че ни предстои неколкомесечна криза, сега виждаме, че пандемията и последствията от нея продължават повече от година. Затова и ни трябва нов прочит на мерките. А по отношение на мандата - ние влязохме с управленска програма, в която ГЕРБ държаха да няма промяна в данъчните закони. За сметка на това ние издействахме социални решения като 300 лв. минимална пенсия.

- Във време, в което повечето системни партии говорят за трансформация към зелена икономика, ВМРО призова за преразглеждане на Зелената сделка. Защо?

- Зелената сделка е данък утопия, който Европейският съюз е решил да плати на една геология. Зелената сделка не е опит за по-екологичен ЕС, а за по-неконкурентоспособен. Няма как да подкрепим тази утопия, няма как да забраним въгледобива и въглищните централи. Това е единственият значим енергиен местен ресурс, който осигурява около 40% от енергопотреблението на страната ни.Нашият глас е глас на разума. Ние не сме против опазването на околната среда. Напротив - това трябва да е изключителен акцент. Но защо трябва да забраним въглищните централи, вместо да инвестираме в технологии по извеждането на въглеродния диоксид извън околната среда. Вместо това ние решаваме на насърчаваме нови инициативи, в които очевидно транснационалният капитал е инвестирал и трябва да има попътен вятър в платната, за да се развива.Има едно недопустимо залитане по темата. А наскоро дори един от производителите на електромобили, каза, че самото създаване на този вид превозни средства над определена мощност нанася повече щети на природата, отколкото ползи след това, когато се ползва.  Трябва да сме прагматици - да опазваме околната среда, но да не навреждаме на конкурентоспособността на българската или европейската икономика.Смятам, че много скоро тази сделка ще се преразгледа.

- За подпомагането на най-пострадалия от коронакризата сектор – туризма, предвиждате ваучери на стойност 100 лв. за почивка в български курорт. Какви други мерки в подкрепа на този стратегически отрасъл планирате?

- Тези ваучери са изключително важни. От тях ще се възползват всички работещи, които плащат осигуровки, всички пенсионери, учащи се и т.н. Около 5 млн. души ще получат пряка подкрепа. Тя ще се материализира като приход в сферата на туризма в размер над 500 милиона лева. Тези пари на практика ще доведат до още 1 милиард лв., който хората биха внесли като личен принос в развитието на туризма заради това, че държавата ги е насърчила. Такива са световните практики. Това ще бъде мощна съживителна инжекция за българския туризъм. Истината е, че за туризма всички адекватни мерки бяха предложени от ВМРО през лятото - намаленото ДДС, подкрепата за чартърните полети и нещо, което съвсем половинчато бе решено облекчаването на издаването на визи за трети страни, разбивайте Русия и постсъветското пространство. За съжаление, част от тези мерки са временни. Те са до края на 2021 г. За нас е изключително важно да ги направим по-дългосрочни и дори постоянни. Защото е очевидно, че кризата няма да приключи през 2021 г. и трябва всеки от тези около 400 000 души в бранша, да получи своята подкрепа.

- Предлагате Закон за частния фалит. Защо това е важно?

- Имаме над 500 000 несъбираеми кредита и неколкостотин хиляди българи, които живеят в укриване от закона и своите кредитори. Не могат да водят нормален живот, не могат да работят легално. Това от една страна е мощен стимул за сивата икономика, от друга - провокира емиграцията. хората трябва да отидат в чужбина, за да работят и да се издържат.От трета страна кредиторите нямат никаква полза, защото всъщност тези лоши кредити най-често вече са продадени на колекторски фирми на цена 7 до 10 процента от реалната им стойност. И единствените печеливши са колекторските фирми, които каквото и да съберат, все ще имат някаква печалба. Не смятам, че заради интереса на тази малка финансово-олигархична група трябва да страдат стотици хиляди хора. Длъжни сме да създадем ясни правила, по които длъжникът, който не е причинил сам фалита си, да може да живее нормално. И след определен срок и разпродаване на имуществото без нещата от първа необходимост за живот като жилище и т.н., да започне начисто. Разбира се с черната точка в кредитното си досие, че е човек, който носи риск. И в бъдеще който го кредитира да знае това. Такава е практиката във всички европейски държави и в САЩ.За съжаление финансовото лоби в България е твърде силно и в рамките на този парламент единственото, което успяхме да постигнем, е 10-годишната абсолютна давност, която действително сложи край на фигурата на вечния длъжник. Но тя за съжаление не гарантира човешкото съществуване.

- ВМРО лансира идеята за министерство на българите в чужбина. С какво това ще помогне за връщането на младите и образовани наши сънародници в родината?

- Ние сме една от нациите с най-много емигранти. Стари и нови общности зад граница почти са се изравнили с българите в рамките на държавата. Ако броим само новата емиграция, тя наближава два милиона души и не е загубила връзката си с Родината.Има абсолютната необходимост от политика за тези хора, за запазване на тяхното национално самосъзнание, за укрепване на връзката с България и евентуално за тяхното връщане. У нас има огромна липса на работна ръка. И ние виждаме - особено в старите български общности на териториите на днешни Украйна и Молдова, сериозен демографски резерв и резерв като работна ръка. Затова са нужни специални програми, които да привличат и насърчават тези българи да се върнат.За новата емиграция трябва да имаме политика за запазване на самосъзнанието в следващото поколение. Много често деца се раждат в Западна Европа, а единственото, което в момента ние успяваме да предложим на сънародниците ни, са училища в местата където има по-голям процент българи. Нужна е постоянна връзка с тях и предоставяне на информация за работни места у нас, възможност са усядане и дори финансова подкрепа в първите месеци, ако решат да се върнат в България.

- ВМРО изведе закрилата на традиционното християнско семейство в свой основен приоритет. Какви мерки за подпомагане на семействата предвиждате?

- Трябва да се продължи с данъчното насърчаване на семействата. С много усилия успяхме да извоюваме в 2021 г. за всяко дете да има данъчно облекчение. В общия размер на семейното облагане това е 450 лв. за дете годишно. Тази политика трябва да стане системна - да влезе в Закона за облагане доходите на физическите лица и да действа дългосрочно, както и да се увеличи подкрепата на 600 лв. за дете до края на мандата. На ниво възпитание и образователна система пък трябва да залагаме още от крехката възраст на децата, че семейството е ценност, че децата са ценност. Това е сериозна стъпка за подобряване на демографския потенциал на нацията. Обществото, в което живеем възпитава във всякакви ценности, но не и в традиционните. Семейството е гръбнакът на обществото. Напъните на джендър идеологията да преразглежда семейството, да го предефинира с еднополови бракове и прочие са абсолютно недопустими и в разрез с морала на българина.

- Ще успее ли България да защити националния си интерес с спора с РС Македония за езика и историята?

- ВМРО е гарантът за това. Докато ВМРО е в управлението, вярвайте ми, че компромис няма да има. Компромис с Македония ще има, но не и с македонизма, не и с политиката им за кражба на историята. И в това отношение нито САЩ, които си позволяват в определени случаи да коментират в недоброжелателен за България аспект, нито големите европейски партньори нито Русия или който и да е, могат да променят становището ни. Защото то се базира на истината и ние не трябва да отстъпваме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай