Вече има инвеститори за развитие на Благоевград

Имам проекти за летящ старт на бързоразвиващите се СПА и балнеотуризъм, казва Илко Стоянов, водач на листата на "Има такъв народ" за Благоевград и кандидат за кмет на града

Вече има инвеститори за развитие на Благоевград | StandartNews.com
  • С IT, Start-Up и Coworking зона ще привлечем компании, даващи високи заплати на младите
  • Имам проекти за летящ старт на бързоразвиващите се СПА и балнеотуризъм, казва Илко Стоянов, водач на листата на "Има такъв народ" за Благоевград и кандидат за кмет на града

Илко Стоянов има над 10-годишен опит в местното самоуправление. Два мандата общински съветник, като напуска общински съвет - Благоевград по собствено желание, след като органът не допуска провеждането на референдум или допитване по обществено значими въпроси за развитието на община Благоевград. През годините натрупва опит в кандидатстването и изпълнението на европейски проекти във всички сфери на обществения живот. Има натрупан опит в изготвянето и изпълнението на общински бюджети. Има над 25-годишен опит в различните сфери на правото, чрез работа в екип в адвокатското дружество, което управлява. Привърженик е на тезата за децентрализация и много по-голяма независимост на местната власт от държавната, както и на тезата за постоянно участие на хората в управлението, чрез провеждане на допитвания до тях.

  • Време е да мислим мащабно и да си поставяме високи цели
  • С експертния ми екип работим да привлечем в града и хора от други региони
  • "Скаптопара" и крепост "Чуката" ще станат културно-исторически атракции

 

- Г-н Стоянов, слоганът на "Има такъв народ" за парламентарните избори е "Време е за друго". За какво друго е време в Благоевград?

- Време е да мислим мащабно. Време е да си поставим високи цели. Време е да бъдем амбициозни. Време е като общност да сме обединени и да вземем смели и независими решения. Време е да поемем в собствените си ръце нашия живот и да поставим родния си град на отново на картата на България. Време е да поставим ново начало на Благоевград! Време е да започнем да работим с реални резултати за хората, както на местно, така и на национално ниво. Аз съм особено щастлив, че съм кандидатът за кмет на Благоевград на "Има такъв народ" и винаги ще се опитвам подобря диалога и взаимодействието на Общината с държавните и международни организации. Аз, като кандидат за кмет, съм готов да го направя, следвайки моята амбициозна, но постижима програма за развитието на региона. В нея са заложени принципите както на приемственост, чрез използване на направеното досега в града, така и на новото и иновативното, чрез мащабни икономически, технологични и инфраструктурни планове, които да покажат на жителите на региона, че не заслужават да получават най-ниските заплати и могат да живеят в община с модерна и просперираща икономика.

- Как си обясняване факта, че Благоевград - един университетски град с възможности за индустрия, няма нито един стратегически инвеститор през последните години, поради което младите хора бягат от него?

- Моите анализи и наблюдения показват огромната липса на амбиция, която се е превърнала в начин на мислене в нашата община. Именно тя води до реализацията само на дейности и мероприятия, крайно необходими за съществуването на града, но катастрофално недостатъчни за неговото развитие и просперитет. Чувствам се зле, виждайки как в продължение на години потенциалът на града - младите ни хора - напускат региона в търсене на реализация и по-високи доходи. Затова се фокусирах върху стратегии и програми, които да насърчат IT компании да използват потенциала на нашия град, за да могат нашите деца да заемат същите работни места, които биха имали в София или в чужбина. Имаме проекти за зони за споделена работа и привличане на компании, които предлагат високоплатени работни места с висока добавена стойност за икономиката на региона. Щастлив съм, че установихме връзка с бизнеса и вече имаме разговори с инвеститори, които желаят да използват изключителния потенциал на Благоевград. Също както "Има такъв народ", аз ценя експертното начало и съм горд от факта, че в моя екип има хора, които са експерти в тяхната сфера от България и чужбина, които работят по моята програма и са подготвени да я приложат, ако бъда избран за кмет.

- Като кандидат за кмет на града представихте изключително амбициозна програма за икономическо развитие на Благоевград, първата стъпка от която е създаване на тТ зона. Къде трябва да бъде изградена тя и какъв тласък на развитие на региона ще даде?

- Късметлии сме да имаме изключително подходящи обекти около площад "Георги Измирлиев-Македончето" в Благоевград, които могат да бъдат използвани за тази дейност. Те обособяват една солидна структура, с капацитет в необходимия мащаб както от сгради и площи, така и от среда и инфраструктура. Тези сгради са резултат от стотиците милиони инвестиции, вложени в града в средата на 90-те години и аз съм изненадан, че никой градоначалник досега не е успял да използва техният потенциал по предназначение. Аз и моят експертен екип обаче знаем, че тези сгради ще се отплатят на града, ако бъдат допълнени с нови средства, вложени стратегически, с перспективен проект и високо ниво на внимание в детайлите при неговото изпълнение, което е моя работа като кмет да гарантирам.

- Предвиждате изграждане на индустриална и логистична зона. Какви инвеститори има потенциал да привлече Благоевград?

- Дългосрочните проекти в моята програма са създадени с цел да бъдат атрактивни за водещи предприемачи, проницателни инвеститори и бизнес лидери с поглед към зеленото бъдеще на всички индустрии. Ние навлизаме в ключов момент за развитието на бизнеса и нови начини на работа, които са малко познати както за региона, така и за света, но навлизат с бързи темпове в нашия живот и ние ще се опитаме да сме проактивни в тази посока. Сигурен съм, че можем да привлечем точно тези хора и организации, след като изградим отлични условия, отговарящи на конкретните цели на бизнеса в общинските индустриални паркове и зони, включвайки два параметъра, които в момента са водещи за всяка индустрия: масивен дигитален капацитет и високоскоростна цифрова свързаност, от една страна, и "зелена" индустриална енергия - възобновяема мощност, достатъчна за всеки кв. м. индустриална площ, от друга.

- Как виждате връзката бизнес-образование на национално и на регионално ниво като основа за икономическо развитие и растеж?

- Тук аз мисля в две насоки. Първо, използване на потенциала на Благоевград като студентски град с два големи университета - Американския университет в България и Югозападния университет, в които се обучават хора от България и чужбина. Ако успеем да развием техните практически умения по време на обучението им в съответствие със знанията, които получават в класната стая, ние ще помогнем както на местния бизнес с ценни кадри чрез стажантски програми, така и на нашите студенти. Освен да помогнем на бизнеса, ние по този начин ще бъдем връзката между младите хора, които се образоват в града като ученици и младите хора, които ще останат в града като експерти. Аз и моят екип имаме задачата да предложим политиките, които да направят тази цел осъществима. Второ, напълно разбирам, че за това трябва да работим продуктивно със структури на национално ниво. С оглед на политическия потенциал, който "Има такъв народ" притежава и фактът, че именно аз съм техният кандидат за кмет на Благоевград, моята надежда е да успеем да получим подкрепата на хората, както на местните избори на 27-ми юни, така и на националните избори на 11-ти юли. Тогава вярвам, че развитието на града и държавата ни е гарантиран, защото ние искрено искаме да работим за успеха на града и на държавата.

- Какво още предвижда програмата на "Има такъв народ", за да останат младите хора в Благоевград и региона и да работят за неговото развитие?

- Младите хора днес са свободомислещи и гледат на местата, в които ще живеят и работят прагматично и ги претеглят в зависимост от работна заплата, условия за живот, забавление, туризъм, потенциал за правене на семейство и много други. Както вече споменах, с нашата IT, Start-Up (стартиращ бизнес) и Coworking (съвместна работа) зона, ние целим точно това - да привлечем точно тези компании с високо заплащане, към които се насочват нашите млади хора. Когато дойдат компаниите с високо заплащане и когато работим по развитието на Благоевград като туристическа, развлекателна и културна дестинация, само тогава можем да да очакваме младите хора от региона да останат тук. Както всички забелязват, моята програма се фокусира не само върху запазването на младия потенциал на града, но и върху привличането на хора от други региони в Благоевград. Това е нещо, което аз и моят екип вече активно работим да стане.

- Регионът има потенциал за развитие на туризъм. Какви са стъпките за това?

- В програмата ми е заложено изграждането на огромна парк зона от 17500 дка, включваща голф игрище, както и Еко и фрийрайд зона "Картала", включваща и ски писта. Предвиждаме образуването на общинска екотранспортна система с отлични устройствени решения за съществуващите почивни зони и хижи, включително инфраструктура и съоръжения, което да превърне Югозападния дял на Рила в притегателен център за любителите на природата от страната и чужбина през всички сезони.

- Бъдещето е в СПА, балнео и здравния туризъм. Как Благоевград може да развие този сектор?

- Програмата ми се фокусира и върху изграждането на термални Спа зони, трансформирайки "Аквапарка" в модерна открита и закрита Спа зона и разработването на още два проекта за още два комплекса в ареал находище "Зелендол" и "Владишко-Дъбрава". С тези три значими за региона обекта Благоевград може да влезе с летящ старт в бързоразвиващия се СПА и балнеотуризъм.

- Регионът е с древна история и богато културно-историческо наследство. Как Благоевград може да се превърне в топ дестинация за културно-исторически туризъм?

- Благоевград е древен град. Изграждането на индустриален парк "Зелендол" ще позволи да социализираме инфраструктурно архитектурен комплекс "Скаптопара". Реализацията на туристически проект Термална СПА зона "Зелендол" ще позволи да организираме и улесним достъпа до археологически обект Крепост "Чуката". Проведох множество кръгли маси с културни дейци и дискутирахме възможността за развитието на културната програма на Благоевград, както и връщането на фестивалите в града.Моята мечта, както казах в началото, е да мислим мащабно и да бъдем смели. Понякога - доста рядко всъщност, общностите имат шанс да променят повече от един от аспектите на живота си наведнъж. Вярвам, че сега сме на такъв кръстопът. Пожелавам си само да продължавам да имам смелост да мисля мащабно, а на хората - да имат смелост да изберат промяната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай