Политолог:Вариант е и кабинет с едногодишен мандат

За първи път младите гласуваха, казва Васил Тончев

Политолог:Вариант е и кабинет с едногодишен мандат | StandartNews.com
  • За първи път младите гласуваха, казва Васил Тончев в интервю за в. "СТАНДАРТ"

- Г-н Тончев, резултатът на "Има такъв народ" беше доста неочакван на тези избори. Как ще го коментирате?

- Мисля, че това е нещо, което не бяхме виждали през последните години - младите хора да излязат да гласуват. Те излязоха предимно следобед. Ако сравним с изборите през 2017 година, тогава най-ниско ниво на активност бе сред младите хора до 30 години. Протестите възбудиха този вот. А от друга страна, възрастните хора гласуваха по-малко. Те са организационни донякъде при ДПС, при БСП по-скоро са свързани с вътрешните им проблеми. Оттам се получи и резултат, който бе по-нисък от очакванията.

- Би ли могъл са се състави кабинет или вървим към служебно правителство?

- Очевидно е, че резултатът на "Има такъв народ" на Слави Трифонов прави неговата формация незаобиколима. С това, което има ГЕРБ, няма да може да се състави правителство, тъй като трите партии, влезли на база на протестния вот, открито заявяват, че по никакъв начин няма да работят за ГЕРБ. А за ГЕРБ, БСП и ДПС звучи абсурдно да се преодолеят противоречията. Това няма да се приеме добре и от обществото, така че очевидно първият мандат ще бъде пропилян и ще се отиде на втори мандат. Ако и партията на Слави Трифонов не излъчи кабинет, третият мандат, който президентът трябва да връчи, на практика ще се окаже излишен и трябва да се отива към служебно правителство. Към момента явно трите нови партии в НС заявяват, че между тях може да има разбирателство и единство. Остава някой да ги подкрепи и евентуално това би могло да бъде БСП - без да участва в коалиция, но да подкрепи правителство на малцинството. Другият вариант е служебно правителство.   

- Дали влизаме в спирала от нови избори?

- Много е възможно, чуваме такива настроения - че ако има нови избори, партиите на протестната вълна ще вземат мнозинство. Но аз не мисля, че това ще се случи. Едва ли хората ще приемат, че техните избраници са имали възможност да поемат управлението и са оставили страната в тази тежка ситуация без изпълнителна власт. Другият вариант е да направят правителство, което дори и да не просъществува дълго, да речем, да приемат, че ще работят с едногодишен мандат, да вземат необходимите мерки срещу пандемията и да решат най-належащите проблеми на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай