Цветелина Узунова:Посланията към жените са удар в десетката

По традиция у нас по-висок е процентът на гласуващите жени. На втория тур на кметските избори през 2019г. до урните са отишли близо 59% дами и 42% мъже.

Цветелина Узунова:Посланията към жените са удар в десетката | StandartNews.com

„Партиите, които отправят специални послания към българската жена и майка, печелят добавена стойност на тези избори. Това е особено важна социална група, която има силно влияние не само вътре в семейството. Жените са скрит двигател на обществените процеси и не бива по никакъв начин да бъдат подценявани в една предизборна кампания ”, заяви Цветелина Узунова - журналист и пиар експерт.

Досега в България не е имало избори, в които да им се обръща специално внимание. Обикновено акцент се поставя на социално слабите и пенсионерите. Според последното преброяване, у нас има три милиона и 600 000 жени. Това е около 51% от населението. Без възрастните и непълнолетните момичета, в трудоспособна възраст са близо два милиона. Тези жени работят, гледат деца и родители, управляват фирми, някои от тях са самотни майки. „Всички те имат нужда от подкрепа и от целенасочени политики за проблемите, с които ежедневно се сблъскват. Досега политиците ги слагаха под общ знаменател с всички останали избиратели. Но съм убедена, че изричното внимание към българските жени ще донесе допълнителен успех на всеки политик, който осъзнава силата им”, каза още Узунова. Тя припомни, че по традиция у нас по-висок е процентът на гласуващите жени. Като пример посочи, че на втория тур на кметските избори през 2019г. до урните са отишли близо 59% дами и 42% мъже.

В настоящата предизборна кампания единствено жените от Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ излязоха с програма „Пътна карта на детското щастие”, в която са събрали готови законопроекти за децата, жените и семействата. Те даже разпространиха оригинален клип  „От жените на ВОЛЯ – за жените на България”, който събра десетки хиляди гледания в социалните мрежи и сега се върти в прайм тайма на големите телевизии.

Женските организации на другите партии не проявиха активност в кампанията. Пасивни по темата за специални политики към  семействата, децата и майките останаха дори жените - лидерки на партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай