Събота,

Цветан Цветанов: България има основна роля в "Три морета"

От: Стандарт -
156
Цветан Цветанов: България има основна роля в "Три морета"
A
A
A

България има основна роля в Инициативата „Три морета“. Това каза Цветан Цветанов, председател на ПП „Републиканци за България“, водач за 1-ви МИР Благоевград и за 4-ти МИР Велико Търново на листата на партията, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Той подчерта, че инициативата е стратегически ключова за подобряване на енергийната, цифровата и транспортната свързаност на страните от региона на Триморието и ще подпомогне кохезията в ЕС като засили икономическия растеж, инвестициите, сигурността и конкурентността на страните от Общността.

„Недостигът на инвестиции в инфраструктура на транспортна, енергийна и дигитална свързаност в региона нараства през годините и надхвърля 500 млрд. От тази гледна точка инициативата има пълна подкрепа на ЕС, като привлича все повече интереса и подкрепата на Германия и САЩ. С подобна свързаност и добавена стойност към кохезионната политика 12-те държави от Прибалтика, Адриатика и Черно море ще постигнат този политически консенсус и общ регионален дневен ред, който да бъде даден на Триморието и в държавите, които участват активно“, подчерта Цветан Цветанов. 

Той допълни, че като президентска платформа този формат се стреми да допринесе за по-ефективното сътрудничество между правителствата, бизнес средите и неправителствения сектор на страните за постигане на общ регионален дневен ред, повече свързаност и икономически растеж.

Основният механизъм за финансиране на приоритетните проекти за свързаност на „Три морета“ е фондът на инициативата, ръководен на пазарен принцип, който се стреми към по-широко застъпване на модела на публично-частното партньорство при финансирането на инфраструктурни проекти, обясни Цветанов. Той припомни, че България е неглижирала инициативата с финансово участие като солидарност допреди половин година.

Цветан Цветанов подчерта, че инициативата не е в противовес на Русия и Китай, а ще даде възможност за запълване на дефицита по отношение на свързаността – транспортна, дигитална и газова, за държавите от Триморието, които да достигнат развитието на Централна Европа.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички