Цеков каза къде ще се реши новото правителство

Преизбирането на Радев зависи от командата на БСП, заяви за СТАНДАРТ конституционалистът

Цеков каза къде ще се реши новото правителство | StandartNews.com

Въпросът след изборите ще е правителство с или без ГЕРБ. Отговорът няма да дойде от България. Това заяви в специално интервю за СТАНДАРТ конституционалистът д-р Борислав Цеков. Той анализира заявката на Румен Радев за втори мандат, начина, по който бе направена и последствията от нея.

"За БСП има два хода. Първият и най-вероятен е безусловна подкрепа за тандема Радев-Йотова. Това е безрисков вариант – ако те спечелят, БСП ще си припише заслуги. Ако изгубят, ще си измият ръцете, че това са независими кандидатури. Този ход ще бъде най-лесно възприет от левите избиратели, които подкрепят Радев. Целият въпрос е дали апаратът на БСП ще има парола „пълен напред“ в кампанията или ще заеме по-пасивна позиция, оставяйки Радев и Йотова да се оправят сами.", коментира д-р Цеков. И допълни: "Вторият възможен ход е много по-рисков - БСП да излезе с друга кандидатура. Това ще разцепи левия вот. По-пълна партийна мобилизация може да има само ако кандидат е лично председателката Нинова. Но политическата логика в голяма степен изключва този вариант."

Скептичен съм, че твърдото ядро на „Демократична България“ ще подкрепи Радев-Йотова, дори и по формулата на Иван Костов - „с отвращение“, каза още Борислав Цеков.

Ето и цялото интервю на Борислав Цеков за СТАНДАРТ:

  • Радев бърка институционалния рейтинг с персоналния
  • Вот по пощата е опасен. Ще доведе до търговия с гласове
  • Очаквам още по-видима и активна намеса на САЩ на Балканите

- Д-р Цеков, как ще коментирате кандидатирането на президента Румен Радев за втори мандат и начина, по който го направи?

- Това е очакван ход на президента. Но обявяването на тази кандидатура точно сега ще остане в периферията за известно време, защото централният политически въпрос сега са парламентарните избори. От тях зависи реалната власт и посоката, в която се движи страната.

- Не постави ли БСП в неудобна ситуация, заявявайки желанието си да бъде неин кандидат преди партията да е взела решение за това? Какъв знак е това за отношенията Радев – Нинова?

- За БСП има два хода. Първият и най-вероятен е безусловна подкрепа за тандема Радев-Йотова. Това е безрисков вариант – ако те спечелят, БСП ще си припише заслуги. Ако изгубят, ще си измият ръцете, че това са независими кандидатури. Този ход ще бъде най-лесно възприет от левите избиратели, които подкрепят Радев. Целият въпрос е дали апаратът на БСП ще има парола „пълен напред“ в кампанията или ще заеме по-пасивна позиция, оставяйки Радев и Йотова да се оправят сами. Вторият възможен ход е много по-рисков - БСП да излезе с друга кандидатура. Това ще разцепи левия вот. По-пълна партийна мобилизация може да има само ако кандидат е лично председателката Нинова. Но политическата логика в голяма степен изключва този вариант.

- Радев ясно се оприличи като част от лявото семейство, но в същото време демонстрира сходни позиции с градската десница и подава ръка на новите партии, които натрупаха актив по време на протестите – главно Мая Манова. Тя и първа го приветства за решението да се кандидатира отново. Има ли шанс Радев да бъде припознат и от леви, и от десни, и от протестъри?

- Това е изначалният стремеж на г-н Радев – да се хареса на т.нар. „градска десница“. Опитът да се тушира идеологическата, а ако щете и геополитическа несъвместимост на българското ляво с въпросната „десница“ чрез дихотомията „промяна срещу статукво“, е изкуствен. Довчерашни коалиционни партньори, министри и депутати от мнозинството, подкрепяло ГЕРБ и предходните правителства на г-н Борисов, очевидно не са промяна. Скептичен съм, че твърдото ядро на „Демократична България“ ще подкрепи Радев-Йотова, дори и по формулата на Иван Костов - „с отвращение“.

- Какви са шансовете за преизбиране на Румен Радев при положение, че ДПС категорично заяви, че няма да го подкрепи и че приема ролята му в политическия живот досега като на разединител?

- Радев има шанс да бъде преизбран. Зависи дали БСП ще го подкрепи активно и кой ще е кандидатът на ГЕРБ. На първия тур през 2016 г. Радев-Йотова получиха малко повече от 973 хил. гласа, предимно от БСП. Цачева получи 840 хил. Левоцентристкият вот беше обран от Калфин – 125 хил. и Татяна Дончева – 69 хил. Патриотичният - от Красимир Каракачанов – малко над 573 хил., а протестният от Марешки – около 427 хил. гласа. ДПС без да се преуморява спечели около 250 хил., а това, което днес се нарича „Демократична България“ - малко над 220 хил. Днес Радев-Йотова имат по-сериозни позиции сред патриотичния и протестния сегменти, но те няма да компенсират отдръпване или колеблива подкрепа от БСП. За втори тур пък, една мобилизация на ДПС срещу Радев може да бъде решаваща. Но според мен, ако ГЕРБ спечели парламентарния вот и се сформира доминирано от тях правителство, те ще имат интерес президентската институция отново да не е в техни ръце.

- Смятате ли, че Радев все пак готви свой политически проект или по-скоро ще разчита на палитра от малки партии? Достатъчни ли ще му бъдат те?

- Чуват се разни неща. Бърка се институционалният рейтинг с персоналния. Един е рейтингът на президента, съвсем друг - и то в посока надолу - е рейтингът на един гражданин - бивш президент. А съвсем трети, още по-надолу, е рейтингът на „президентските“ партии. Това са закономерностите, които сме наблюдавали многократно. Д-р Желев имаше много по-висок рейтинг, но неговата партия „Либерален форум“ получи 0,17%. Петър Стоянов не успя да спечели евродепутатско място след мандата. Първанов, с цялата обществена инфраструктура, която беше изградил за два мандата, едва успя да надскочи 4-процентната бариера с АБВ. Истината е, че трите електорални блока – на ГЕРБ, БСП и ДПС, по волята на избирателите са ключови и няма да бъдат изместени скоро от нов политически проект. Затова промяна може да дойде чрез натиск и умни преговори, а не чрез „революции“. Новите формации, които ще влязат в парламента, трябва да разполагат с подготвени за политиката хора. ГЕРБ, БСП и ДПС са отбори с много опит и не могат да бъдат надиграни от аматьорски отборчета без опит и познаване на парламентарните механизми.

- Появи се хипотеза за връзка на Радев с един стар и малко познат политически проект - Нова България. Какво знаете за тази формация, кои сили стоят зад нея и може ли тя да бъде ракета носител за президента?

- Това не е партия „Нова България“, която на времето се създаде на основата на Съюза за стопанска инициатива на гражданите на Валентин Моллов. Хората са други, наименованието е същото. Както казваше Гиньо Ганев – партии много и нека да ги има, но да не забравят, че България е една.

- Преди президентските избори обаче ни престоят парламентарни. Виждате ли паралелна кампания на Радев във вота за Народно събрание, опитва ли се чрез действията си президентът по някакъв начин да ги манипулира?

- Не мисля, че може да повлияе по решаващ начин. Факт е, че въпреки призива му за оставка и масови протести, не се случи нито едното, нито другото, а според всички социологически сондажи към момента, ГЕРБ продължава да е водеща политически сила.

- Каква е прогнозата Ви за следващия парламент – колко и кои партии виждате в него и какви са очакванията Ви за новия кабинет?

- Социологическите сондажи засега сочат, че ГЕРБ ще има най-много депутати в новия парламент, но недостатъчно, за да управлява самостоятелно. Ще се търси коалиционна формула. БСП, ако успее да се мобилизира за вота, също ще има потенциал за правителствена коалиция. Въпросът ще е – правителство с ГЕРБ или без ГЕРБ. Но отговорът на този въпрос няма да дойде от България.

- На фона на многобройните декларации от страна на Борисов, че това ще е последният му мандат, в последните седмици отново се заговори за кабинет на ГЕРБ и четвърти мандат на Борисов. Какви са възможностите за това?

- Има шансове за такъв сценарий, но мисля, че перспективите пред него не са розови.

- Социолозите даваха над 10 % за Слави Трифонов, в края на януари казаха, че доверието в него се топи. Какво сочат Вашите анализи и каква ще е ролята на шоумена в политиката оттук нататък?

- Естествен процес. Има разлика между това да си фен на „Шоуто на Слави“ и това да гласуваш тези хора да правят политиката на България. И тя е огромна. Партията на Слави, дори и да влезе в парламента, няма да заложи на квалифицирани за политиката хора. Затова нищо полезно няма да направят. Политиката съвсем не е просто занятие и съвсем не е за всеки, както им изглежда на някои.

- Като конституционалист как ще коментирате идеите за гласуване по пощата, пълно видеонаблюдение и изцяло машинен вот?

- Гласуването по пощата в България е изключително опасна идея. Ще отвори широко вратите за търговия с гласове. Отива купувачът на гласове у дома на подкупния избирател, сядат си спокойно, може и по кафе да се почерпят, попълват бюлетината, плаща се, и купувачът си взима запечатания плик и го праща по пощата. И всичко това далеч от очите на наблюдатели, медии и органите на властта. Машинното гласуване е крайно несигурно.

- Наблюдавате внимателно процесите в Америка. Какво да очакваме за България от новата администрация на президента Байдън, който добре познава страната ни, тъй като бе на посещение у нас като сенатор, за да подготви визитата на Клинтън?

- Новата администрация Байдън е всъщност добре забравената стара администрация на Обама. Техните приоритети са: активни отношения с ЕС, засилване на евроатлантическия вектор, сдържане на Русия, смекчаване на линията към комунистически Китай и ислямски Иран. За Балканите очаквам още по-видима и активна намеса.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай