Симидчиев отива на избори. Играе за ГЕРБ?

С мотив, че е редно медицината да заеме по-централно място в политическия спектър

Симидчиев отива на избори. Играе за ГЕРБ? | StandartNews.com

В листите за вота за парламентарни избори влиза пулмологът д-р Александър Симидчиев.

С мотив, че е редно медицината да заеме по-централно място в политическия спектър той е приел да бъде част от гражданската квота на политическа партия. Това заяви самият той пред БНР, но се въздържа да спомене името на партията.

Вероятността това да бъде ГЕРБ е голяма, тъй като само те и "Демократична България" не са обявили кандидатите си.

„Освен от политическо боричкане има нужда от реално решение в това, което наричаме политика. Политиката е да организираме живота на хората по-добре, да можем структурирано да вървим към по-добър живот за всички нас. Затова трябва да мислим за различните специалности и затова трябва да има хора, които разбират от тези области. Имам с какво да допринеса за медицинската част”, каза той.

Д-р Александър Симидчиев коментира и ситуацията с разпространението на COVID-19.

„Четири седмици поред имаме нарастване на броя на новозаразените, не много стръмно, но постепенно. Процесът започва да се възобновява наново. На този фон, мерки, които бяха на място, а сега се премахват, могат да ускорят този процес. Това е от медицинска гледна точка”, каза той. И допълни: „Вторият момент е политическият, социалният, и икономическият. Решението винаги се взема, балансирайки всички фактори. Бих апелирал да имаме приоритет на медицинските аспекти при вземане на решение за отхлабване на мерките. В края на краищата се касае за здравето и за живота на хората, а такива решения могат да доведат до невъзвратими последици”.

Той посочи, че сме далеч от надеждния щит срещу болестта, защото за предотвратяване на разпространяването на COVID-19 общият брой на ваксинирани и преболедували българи трябва да е около 5 милиона. Към момента този брой е около 300 000.

„Имаме средство за управляване на пандемичния процес - ваксината, но към това трябва да добавим добра организация, логистика, визия”, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай