Сбогом на НДСВ. Царската партия изгоря за вота

Хората на Сакскобургготски не успяха да съберат 2500 подписа

Сбогом на НДСВ. Царската партия изгоря за вота | StandartNews.com

Царската партия НДСВ, която управляваше България, се срина до маргинална формация, която днес не може да събере 2 500 подписа за участие в изборите. Именно липсата на достатъчно подписи се оказа причината ЦИК не допусне НДСВ до вота на 4 април. Комисията отказа регистрация на някогашните острие на Симеон Сакскобургготски.

“От протокол с вх. №.... от 17 февруари 2021 г. на ЦИК от ГД „ГРАО” в МРРБ за извършена проверка на списък на избиратели, подкрепящи регистрацията на партия „Национално движение за стабилност и възход“ (НДСВ) в ЦИК за участие в изборите за народни представители на 4 април 2021 г., се установява, че общият брой установени коректни записи е 2230, т.е. не е спазена разпоредбата на чл. 133, ал. 3, т. 5 от Изборния кодекс за наличие на необходимите 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията на партия „Национално движение за стабилност и възход“ (НДСВ)”, пише в решението си Централната избирателна комисия.

Незабавно след получаване на протокола ЦИК е уведомила по телефон посоченото за контакт лице за неналичието на необходимия брой избиратели, подкрепящи регистрацията на партията, като е даден срок най-късно до 17.00 ч. на 17 февруари да бъде представен допълнителен списък с подписи.

Такъв обаче не пристигнал в ЦИК.

В момента НДСВ се представлява от бившия евродепутат от Станимир Илчев, както и от Съби Събев и Олимпи Кътев.

Партията бе основана през 2002 г. под името Национално движение „Симеон Втори“.

Година по-рано формацията на царя спечели парламентарните избори с почти 2 млн. гласа, явявайки се като коалиция и ползвайки бранда на други политически субекти, защото й откраднаха регистрацията.

ЦИК е отказала регистрацията и на партия „Средна европейска класа“ на Георги Манев заради неподпечатани документи, липса на подпис на представляващия партията и други документални неуредици

Щи отказа още регистрация на партиите „Бригада“, „Съюз за отечеството“, „Движение Напред България“, „България на труда и разума“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай