Вторник,

Патриотите: Спрете „Канал Истанбул“. Ще унищожи Черно море!

От: Мартина Суботинова -
269
Патриотите: Спрете „Канал Истанбул“. Ще унищожи Черно море!
A
A
A

„Това мегаломанско съоръжение ще предизвика екологична катастрофа.“ Този призив отправят „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ“ към президента Румен Радев и служебния министър-председател Стефан Янев по повод дадения официален страт на цитирания проект „Канал Истанбул“, който ще свърже Черно, Мраморно и Средиземно море.

Патриотите прилагат и сериозни доказателства като например факта, че каналът ще е дълъг 45 км., широк 300 метра и дълбок  25 м. През долния слой по дъното на канала към Черно море ще се вливат милиони кубически метри морска вода 2 пъти (35%) по-солена от тази в Черно море, която е 17%.

Разликата в солеността на Черно и Мраморно море е голяма. В момента през Босфора минават две течения - повърхностно с по-сладка вода от Черно към Мраморно море и дънно с по-солена вода в обратна посока. Новият канал ще наруши този баланс. Отходните води на Истанбул се изливат в дълбоководното течение и се отнасят в Черно море, обръщат още внимание БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ и допълват, че ще бъде нарушен и кислородният баланс на нашето море и ще се сложи началото на процес, известен като „аноксия“. Това винаги е свързано с огромен стрес за водорасли, планктон и морските обитатели.

За нас е важно българските власти да реагират и поради сериозните нарушения от страна Ердоган на поредица международни актаове.

Така например, със започването на проекта, като член на Съвета на Европа от 1950 година, Турция нарушава Конвенцията за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания, по-известна като Бернската конвенция.

Турция погазва и Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване, подписана от нея през 1992 година в Букурещ.

Ако българските управници не предприемат необходимите действия, то ще се наложи отново ние, БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ, да използваме гражданската енергия и ще го направим.

Ето и текста на отвореното писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО НА „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ“ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА РУМЕН РАДЕВ И МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ СТЕФАН ЯНЕВ:

 Само преди няколко дни президентът на Турция Реджеп Ердоган направи първа копка на мегаломанския проект „Канал Истанбул“, който ще свърже Черно, Мраморно и Средиземно море.

Българските патриоти очаквахме от нашето правителство да реагира след изненадващата информация за започването на строежа и да уведоми европейските ни партньори за тази заплаха. Смятахме, че президентът Радев ще информира лидерите на държавите от инициативата „Три морета”. Нищо такова не се случи.

Проектът „Канал Истанбул“ може да доведе до най-голямата екологична катастрофа в съвременният свят, дори по-голяма от тази с Аралско море. Рискува се унищожението на крехката черноморска  флора и фауна.

При изграждането на други известни канали, като Суецкия или Панамския, опасност не съществува. Но Черно море е някогашно сладководно езеро и солеността му се дължи на гигантския природен катаклизъм преди 9000 г., когато се образува днешният Босфор.

Новият канал Истанбул ще е дълъг 45 км., широк 300 метра и дълбок  25 м. През долния слой по дъното на канала към Черно море ще се вливат милиони кубически метри морска вода 2 пъти (35%) по-солена от тази в Черно море, която е 17%.

Разликата в солеността на Черно и Мраморно море е голяма. В момента през Босфора минават две течения - повърхностно с по-сладка вода от Черно към Мраморно море и дънно с по-солена вода в обратна посока. Новият канал ще наруши този баланс. Отходните води на Истанбул се изливат в дълбоководното течение и се отнасят в Черно море.

Ще бъде нарушен и кислородният баланс на нашето море и ще се сложи началото на процес, известен като „аноксия“. Това винаги е свързано с огромен стрес за водорасли, планктон и морските обитатели.

Отварянето на канала ще промени естествените течения в Черно и Мраморно море. Според мнозинството от експерти с пускането му още по-големи количества от силно замърсените води на Мраморно море ще се вливат директно в Черно и Бяло море. Мраморно море от години има проблем с т.н. „морски сополи“, или слуз, която се образува при пренасищането на водораслите с органичен материал (отходни води). Тези води ще се вливат във водите на Черно море и неминуемо ще имат негативен ефект върху морската флора и фауна, което може да доведе и до измирането на някои видове риби и морски обитатели, защото слузта ги задушава.

Истанбул е и сеизмична зона и проектът крие риск от голям природен катаклизъм.

Огромна е и опасността, напред във времето, да се увеличи източването на Черно море в посока Мраморно море, защото Черно е по-високо с 0,5 метра и бедствието с Аралско море няма да остане единствено.

Със започването на проекта, като член на Съвета на Европа от 1950 година, Турция нарушава Конвенцията за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания, по известна като Бернската конвенция.

Турция погазва и Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване, подписана от нея през 1992 година в Букурещ.

Бернската конвенция гласи, че държавите трябва да си сътрудничат за защитата на природните местообитания и биологичното разнообразие, когато развиват своите национални цели и програми. За целта при проекти като „Канал Истанбул“ е необходимо уведомяване на всички държави, чиято природа ще бъде засегната от икономическа инициатива на съседна или близка държава.

В Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване буквално е записано: „Самостоятелно или съвместно договарящите страни предприемат съответно всички необходими мерки, съвместими с международното право и съгласно разпоредбите на тази конвенция, за предотвратяване, намаляване и контрол на замърсяването с цел опазване и съхраняване на морската среда на Черно море“.

Досега няма информация, че с българските власти е консултирано изграждането на „Канал Истанбул“ и възможните последствия, които той ще предизвика в Черно море.

Необходимо е мащабно научно изследване за вредното влияние от този проект над българската акватория, а и на целия морски басейн.

Проектът създава директна заплаха за националната сигурност на България. Турция не спазва Конвенцията от Монтрьо, подписана от Анкара през 1936 година. Според тази международна спогодба Турция контролира Босфора и Дарданелите. В документа е определено колко точно е допустим товарът, минаващ през двата протока. Именно на тази база се определя броят и видът на бойните кораби, които могат да се разполагат в Черно море. С още един проток под неин контрол Турция вече излиза извън рамките на спогодбата и грубо я погазва.

Ние, Българските патриоти, чрез нашите евродепутати, ще сезираме Постоянния комитет към Бернската конвенция и Европейската комисия, за да защитим националния ни интерес и да опазим нашето Черноморие. Надяваме се, че и президентът Радев и правителството ще направят същото


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com