Николай Маринов: България не отстоява интересите си

Трябва да се стремим към постигане на умерен баланс в отношенията си с великите сили, заяви кандидатът за народен представител Володя Нейков

Николай Маринов: България не отстоява интересите си | StandartNews.com

България не отстоява напълно интересите си във външната политика. Това заяви Николай Маринов, кандидат за народен представител от „БСП за България“ от 24 МИР по време на онлайн дискусия за приоритетите на левицата във външната политика на България. В срещата взе участие и Володя Нейков, който също е кандидат за народен представител от „БСП за България“ от 24 МИР.

„Ние не защитихме интереса на българските превозвачи, а можехме да го направим докато бяхме председатели на Съвета на европейския съюз. Друг пример е спирането на АЕЦ „Белена“ и Южен поток“, каза Маринов.

Той смята, че българската външна политика трябва да е ориентирана към националния интерес. „Това означава, че ние като член на НАТО и ЕС трябва да играем активна роля и да сме част от общата политика. Трябва да се опитаме да възвърнем традиционно добрите си дипломатически отношения и с много страни от Близкия Изток. Основен приоритет да бъде възстановяването на добрите отношения с Руската федерация“, заяви социалистът и добави, че санкциите от страна на ЕС към Руския трябва да бъдат отменени.

Според него българската външна политика трябва да се върне на новото, на което е била – на много по-високо от сегашното.

Николай Маринов добави, че важен приоритет за БСП са и българите в чужбина. „Не само тези, които живеят и търсят препитание в друга държава, но и нашите малцинства в Молдова, Украйна и Сърбия“, заяви той.

„Сред приоритетите ни е и общата външна политика на Европейския съюз. В последните няколко години България няма никакъв принос в тази посока“, заяви Маринов.

„БСП е европейска партия и е една от силните членки на Партията на европейските социалисти. В тази връзка левицата и България следва да играят по-активна роля в ЕС със собствени инициативи и самостоятелни позиции в защита на националните ни интереси“, заяви от своя страна Володя Нейков, който е дългогодишен дипломат.

Той подчерта, че подкрепя записаните в предизборната платформа предложения на левицата за отмяна на санкциите, наложени преди 7 г. от ЕС спрямо Русия. „Икономическите санкции се изчерпаха и изгубиха своя смисъл. Политиката на противопоставяне е непродуктивна и носи само вреди на нашата икономика. БСП трябва да поеме конкретна инициатива за постепенно ограничаване и отмяна на санкциите. Декларация в тази посока вече предприеха френският и италианският парламент“, каза Нейков.

„България трябва да се стреми към постигане на умерен баланс в отношенията си с великите сили“, каза още бившият посланик.

Относно пандемията от КОВИД-19 Николай Маринов заяви, че Европейската комисия е изпуснала управлението на кризата. „Ваксините не бяха разпределени правомерно, така че във всяка държава-членка те да са в съответствие с броя на населението“, уточни той.

„ЕК не управлява добре и финансовите и социално-икономическите проблеми, възникнали от Ковид кризата“, заяви Маринов. Според него ЕК е трябвало да излезе с общ план за възстановяване, с общ икономически и социален пакет, а не всяка държава поотделно да определя мерки, които са спорни и неадекватни.

„Нито нашето правителство, нито ЕК се справиха с управлението на кризата на необходимото ниво“, категоричен е кандидатът за народен представител.

Младенов коментира и проблема със Република Северна Македония. „Всеки проблем има решение, стига да има желание за това“, каза той и добави, че самият той не е убеден, че Северна Македония има реално желание за решаване на този проблем.

„Македонската държава се опитва да си присвоява исторически факти, събития и личности, които безспорно са изцяло български. Нашата тези и тази на историците е, че имаме обща история до 1944 г. БСП подкрепя Северна Македония за членство в ЕС, но не на цената на българския национален интерес“, каза Маринов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай