Младен Маринов: Свихме битовата престъпност

Доверието към полицията вече е като това към армията и църквата, казва Младен Маринов, водач на листата на ГЕРБ в София - област

Младен Маринов: Свихме битовата престъпност | StandartNews.com
  • Искам най-добрите технологии за разкриване на престъпления да са в арсенала на всяко РПУ
  • Доверието към полицията вече е като това към армията и църквата, казва Младен Маринов, водач на листата на ГЕРБ в София - област в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Маринов, какво предвижда програмата на ГЕРБ в сектор "Сигурност"?

- През годините този сектор е бил постоянен приоритет за ГЕРБ. Нашата основна цел е да гарантираме сигурността на всеки, който се намира на територията на България - на нашите граждани, на чужденците, които идват у нас като туристи, на българските и чужди инвеститори. Неизменни остават ангажиментите ни към сигурността на ЕС и опазване на границите, борбата с тероризма и неговото финансиране, препятстването на незаконната миграция, противодействието на трафика на хора и разпространението на наркотици. Ще продължим прилагането на успешния модел на борба с контрабандата, благодарение на който и сега държавната хазна разполага с резерви за подкрепа на хората и бизнеса за справяне с негативните икономически ефекти на коронакризата. Ние, експертният екип в сектор "Сигурност", който включва и мен, и моя колега и приятел Христо Терзийски, познаваме тези предизвикателства и имаме визия за техните решения.

- Промени ли се отношението към българския полицай и какви са Вашите лични приоритети като бъдещ народен представител?

- Да, за 4 г. екипната работа на професионалното и политическото ръководство на МВР успя буквално да преобърне негативната тенденция в отношението на гражданите към полицаите. Доказателството, че сме поели по верния път, са данните на две от най-авторитетните социологически агенции. През 2017 г. "Алфа рисърч" отчита 26% одобрение срещу 35% неодобрение. В началото на 2021 г., според същата агенция вече имаме 32% одобрение срещу 22% неодобрение. В последното си проучване от февруари т. г. социлозите от "Галъп" очертават още по-голям ръст на доверието, което стига до 54%. Така полицията се нарежда до армията и православната църква - институциите, които традиционно се ползват с най-високо одобрение. Лично за мен именно доверието на хората е реалната оценка за нашата работа. Ако бъда избран за народен представител, ще помагам на колегите от МВР да подобряват качеството на своята работа в полза на гражданите. А след като българските полицаи вече имат сигурност за своето кариерно развитие и гарантирани средства за достоен живот, то новата ни задача е  подобряване на обучението и материално-техническата база на нашата полиция.

- Кандидатирате се като експерт от гражданската квота на ГЕРБ. Вече казахте, че за Вас най-важно е обучението на младите полицаи. Какво трябва да се промени?

- Да, обучение, но не само на младите колеги, а на всички, които са в системата на МВР. Това означава няколко неща. Първо, полицейските школи и Академията на МВР да работят по най-модерните европейски и световни образователни програми. Второ, най-добрите съвременни технологии за разкриването на престъпления да станат част от арсенала на всяко полицейско управление. И трето, което е и личното ми желание - колегите да използват модерни служебни лаптопи. Или по-просто казано - да разрешим старите проблеми с липсата на адекватно материално-техническо осигуряване на полицейския служител.   

- Борбата с битовата престъпност бе водещ приоритет на МВР през изминалия мандат. Какво бе постигнато и как ще бъде надградено?

- Ще започна първо с обещаното преди 4 г. - да бъдат назначени 2000 нови полицаи в малките и средно големи населени места и да заработи системата на мобилни екипи, които да реагират своевременно на сигналите за битови престъпления. И двете обещания станаха факт още през първите 2 г. от мандата. Едно от основните направления в работата на новата Главна дирекция "Жандармерия" също има сериозен принос за успешната борба с битовата престъпност. От 2017 г. досега има трайна тенденция към намаляване на общата престъпност, включително и на битовата. През 2020 г. броят на регистрираните престъпления е близо 25% по-малко от тези през 2017 г. Продължава устойчивата тенденция на намаляване на убийствата, кражбите, грабежите и посегателствата спрямо МПС. Расте разкриваемостта с около 4.5%. В тясно взаимодействие с прокуратурата полицията ликвидира телефонните измами, които тормозеха възрастни хора в страната. Заради работата на мобилните екипи и на жандармерийските части чувствително намаляха и случаите на насилие над възрастни хора в селата. При броя на убийствата има спад с над 30%. През 2017 г., 2019 г. и 2020 г. са разкрити всички убийства с изключение на едно.Всички тези добри резултати в борбата с престъпността ще надградим чрез мониторинг на оперативната обстановка и установяване на региони с повишена концентрация на престъпления. В нашата програма предлагаме да се изгради специална информационно-аналитична система за преразпределение на състав и техника. Целта ни е да утвърдим и развием проактивния подход за превенция и противодействие на престъпленията с акцент върху кражбите, грабежите и палежите на МПС. Ще разширим модела на мобилните екипи в СДВР и областните дирекции на МВР за посещения в населените места и осъществяване на прием на граждани в малките и отдалечени населени места с практиката на "пешия наряд" - екипи от полицаи, които с присъствието си превантивно да предотвратяват нарушения на общественият ред.

- Водещ приоритет е борбата срещу корупцията. Как оценявате взаимодействието с прокуратурата и какви са следващите стъпки?

- Искаме българските граждани да усетят, че има върховенство на закона и видими резултати в борбата с корупцията. През последните 4 г. като професионален ръководител на МВР и после като министър, съм работил с двама главни прокурори. И на двамата - и на г-н Цацаров, и на г-н Гешев, благодаря за взаимодействието, което успяхме да изградим между МВР и българската прокуратура. През изминалите 4 г. борбата с корупцията в МВР бе наш приоритет. А общите ни усилия с прокуратурата получиха положителна оценка от ЕК, като бе отчетено и намаляването на корупционния риск в МВР. Инсталирахме 580 камери за наблюдение на служителите в Пътна полиция. Още 300 броя системи за видеозаснемане са вградени в автомобилите на пътните полицаи. Така ограничихме възможностите за даване и вземане на подкупи. Предвиждаме да разширим кръга на видеонаблюдението над действията на служители от МВР, изложени на повишен корупционен риск, чрез изграждането на Център за активен мониторинг. В почти всички структури, където се предоставят административни услуги, плащането се извършва чрез ПОС терминални устройства. Тази услуга ще направим достъпна и в самите автомобили на Пътна полиция. И  дирекция "Вътрешна сигурност" ще продължи да се бори срещу корупционни прояви на служители и да подобрява мерките за предотвратяване на такива прояви в системата. А доброто взаимодействие с прокуратурата ще се приложи и при проверки на сигнали за корупция, постъпили на автоматизираната телефонна линия и интернет страницата на министерството.

- Предвижда ли се увеличаване на полицейските заплати?

- Благодаря на синдикатите, че ме подкрепиха и като главен секретар, и като министър, и успяхме да се преборим за по-високи възнаграждения в системата на МВР. Направихме и първата решителна стъпка към разрешаване на наболелия въпрос със заплащането на нощния труд. Последното увеличение на заплатите в МВР с 15% беше прието с държавния бюджет за 2021 г. и влезе в сила на 1 януари. По време на разговорите със синдикатите на МВР за това увеличение премиерът Бойко Борисов пое ангажимент за нов ръст на полицейските заплати с 5% още през тази година. Аз не се съмнявам, че ако на 4 април получим доверието на изибрателите и Борисов отново бъде избран за министър-председател, той ще изпълни поетия ангажимент и полицаите ще получат поне 5% увеличение на заплатите и през 2021 г.

- Водач сте на листата на ГЕРБ в София област. Какво Ви свързва с района?

- На първо място, това са доверието и номинациите за народен представител, които получих от членовете на ГЕРБ в София област. Много им благодаря, защото за мен това е оценка за свършената работа от ръководния екип в МВР по време на мандата. На следващ етап тези номинации бяха потвърдени и получих доверието както на лидера на партията Бойко Борисов, така и на най-висшата й структура - Изпълнителната комисия. Освен това, родният ми град Ябланица, в който съм почти всяка събота и неделя, е на границата на област Ловеч (там пък съм втори в листата на ГЕРБ и СДС) и София област. Добре познавам София област и се чувствам свързан с региона и от работата в МВР.

- Какви проблеми виждате при обиколките си в района и какви ангажименти поехте?

- През първите две седмици на кампанията обиколих всичките 22 общини на региона и много от селата в него. Целта ми е да стигна до всеки жител в София област. Проблемите на хората са във въпросите, които ми задават, или в молбите за подкрепа, които отправят. Най-голямата изненада беше, че не ми задават въпроси, свързани с полицията и МВР. Когато ги споменават, то е, за да ми кажат, че нямат проблем с битовата престъпност. Почти във всяко село или община ме питат кога ще бъдат ремонтирани водопроводът и канализацията. Следва темата с ремонта на улиците и рехабилитацията на пътищата. Случва се хората да ме молят да им "ходатайствам" пред зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков за поправката на някой път, защото знаят, че сме заедно в листата на ГЕРБ-СДС за Ловеч. На трето място са въпросите, свързани с проблемите с тока и електропреносната мрежа по селата и малките общини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай