Петък,

Марешки: Неграмотните не могат да определят бъдещето ни

От: СТАНДАРТ -
136
Марешки: Неграмотните не могат да определят бъдещето ни
A
A
A

Партия ВОЛЯ остава на позицията неграмотните да нямат право да гласуват. Тази мярка не влезе в промените на сегашния Изборен кодекс, но партиите в Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ ще я отстояват в следващия парламент.

„Не е справедливо човек, който не е изпълнил конституционното си задължение да завърши училище, който не може да си напише името и да прочете партиите в бюлетината, да гласува и с това да определя бъдещето на почтените граждани, които плащат данъци, които са инвестирали в образованието си и които подхождат с отговорност към изборите“, заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

По думите му, тази мярка би решила до голяма степен един от основните проблеми на българските избори- а именно купените гласове. „Неграмотността генерира платен вот. Това е факт.  И всички го знаят, но през годините са си затваряли очите“, заяви още зам.-председателят на НС.

Марешки припомни и другата идея на ВОЛЯ, която депутатите от парламентарната група четири пъти внасяха като законопроект, но никой не ги подкрепи – а именно видеонаблюдение в избирателните секции при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите след края на изборния ден. „От четири години говоря за видеонаблюдение. Всички мълчаха, включително и извънпарламентарните партии. Сега чувам, че започват да ме цитират, даже някои си присвояват идеята. Факт е обаче, че само ние вкарвахме такъв законопроект. При нас няма разминаване на дела и думи“, каза Марешки.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички