Кои са най-обичаните депутати

Феноменът 4/4 пренареди листите на БСП, сценаристът на Слави Ивайло Вълчев е шампион в Бургас

Кои са най-обичаните  депутати | StandartNews.com
  • Последните стават първи - студентка и футболен съдия с повече лични   гласове от министрите

 

 

 

  • Феноменът 4/4 пренареди листите на БСП, сценаристът на Слави Ивайло Вълчев е шампион в Бургас

Кои кандидати за депутати събраха най-много лични гласове на вота на 4 април? Този път преференции има в много от листите и на ГЕРБ, и на БСП. На някои места предпочитаните имена събраха повече от водачите, дори министър отстъпи лидерството.Преференциалното пренареждане на листите по принцип е възможно, ако съответният кандидат е получил поне 7% от гласовете, дадени за формацията му в конкретния изборен район. Дори тогава обаче човек на по-задно място може да се изстреля най-много на второ в списъка. Причината е, че водачът обикновено е бетониран и трудно би могъл да бъде изместен от първото място, тъй като за него отиват всички останали гласове без преференции. Не такъв обаче е случаят на тези парламентарни избори. За първи път преференциалният вот измести трима водачи на листи.

Сред отличниците по преференции са сценаристът на Слави Тошко Йорданов /20 011 лични гласа/, областният управител Дани Каназирева /19 678 гласа/ и Манол Генов /13 043 гласа/. Те са кандидати от Пловдив. Но личният вот за тях не променя подредбата на листите.

Не такъв обаче е случая в Хасково, къдетое друг  рекордьор по преференции - Георги Станков от листата на ГЕРБ-СДС в Хасково. Там коалицията е първа сила с 41 192 гласа, или 37.34%, а ветеринарният лекар от Любимец събра цели 13 655 лични вота - повече от водача Делян Добрев, смятан за силния човек на управляващата партия в Града на Богородица. Естествено, Станков получи най-голяма подкрепа в родния си град Любимец и в съседната община Свиленград. Там събра съответно 79% и 78% от вота за ГЕРБ.

Третият мандат пък ще вземе петият в листата - икономистът Сашо Савов, с 3860 преференции. Четвърти остава шестият - Стефан Димитров от Димитровград, който има 3756 преференции, но засега не влиза в парламента. Димитров е син на изпълнителния директор на "Неохим" Димитър Димитров.

В Благоевград също имаше изненада. Точно както е записано в Библията - последният стана първи. С 9507 преференции Стефан Апостолов, футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, който бе на 22-ро място, събра повече лични гласове от транспортния министър Росен Желязков. Трета позиция зае петият - досегашният депутат Александър Мацурев, с 6515 преференции. Номер 4 е Георги Динев с 5075 лични гласа.

Във Варна пък спортният министър Красен Кралев е на кантар заради студентката Славена Точева. Тя бе на 25-то място, но събра 6805 преференции и зае второ място в листата след здравния министър проф. Костадин Ангелов. Точева владее четири езика, работила е като еколог в частния сектор и е едно от най-младите лица на ГЕРБ-Варна.

Очаква се коалицията, която събра 56 904 гласа, или 28.84%, да има поне четирима депутати от общо 15 мандата. След Славена се подреждат диригентът Страцимир Павлов, настоящият депутат Таня Петрова, а на пета позиция остана министър Кралев.Рокада в морския град се очаква да има и при "Демократична България". Поставената под номер 3 общинска съветничка Стела Николова е получила 4131 преференции при 1487 за водача Стоян Михалев и 409 за втория Стелиян Севастиянов.

Любопитно е, че освен че е първи в листата на партията си "Има такъв народ" във Варна, Слави Трифонов е получил и над 13 000 лични преференции там.

Бившият министър на туризма Николина Ангелкова пък може да гледа Народното събарние само по телевизията. Тя бе втора в листата на София-област и макар да има 3918 преференции, е изместена от петия - бившия депутат Валентин Милушев, за когото персонално гласуваха 4199 души.

В 26-МИР в София област е третият случай на преференциален вот, изместил водача, съобщи „Монитор”. В 26-и МИР Александър Методиев от ДПС е успял да изпревари първия в листата на Движението Руслан Коларов с 2143 лични гласа. Той обаче подаде заявление за отказ от депутатско място. Същото е направил и самият водач на листата Руслан Коларов. Така от София област ще влезе вторият – Цветан Енчев, тъй като движението има само един мандат.

В Ловеч пък четвъртият - депутатът от 43-ия парламент Иван Миховски, измести от второто място бившия вътрешен министър Младен Маринов.

Във Враца с 2361 лични преференции трети стана синът на кмета на Мездра Мирослав Аспарухов, който при първоначалната подредба бе на 6-то място.

В Габрово веднага след водача Томислав Дончев се нареди седмият с 1340 преференции - Павлин Ганчев от Севлиево.

В Кюстендил води вътрешният министър Христо Терзийски, но третият в листата - председателят на общинския съвет Михаела Крумова, стана втора с 2911 преференции. Психиатърът д-р Александър Паризов, общински съветник от Дупница, пък се изстреля от 6-то на трето място.

В Пазарджик, където начело е вицепремиерът Екатерина Захариева, второ място заема четвъртият - Димитър Гечев, а петият става трети - областният управител Стефан Мирев. Четвърта е последната - бившият депутат Десислава Тодорова, която има 4066 преференции.

В Плевен също има гигантско разместване. Юристът Александър Николов се изстрелва от 16-то на второ място, а икономистът Валери Лачовски - от 8-мо на 4-то.

Сред отличниците по преференции на БСП е петкратният световен шампион по спортна стрелба Весела Лечева. Тя получи лично 3863 гласа, които я правят и най-предпочитаният кандидат от всички партии в област Велико Търново.  Любопитно е, че с рекордния си резултат Лечева изпреварва и лидера на партията Корнелия Нинова, която в най-големия софийски избирателен район получава 3670 вота.

В 24-и МИР в София с преференция седмият в листата на социалистите Борис Цветков става втори и избутва назад Димитър Данчев.

Преференции пренареждат подредбата на левицата и в Бургас, Благоевград и др.

Любопитното е, че в червените списъци се появява и феноменът 4/4 - същият като 15/15, който наблюдавахме през 2017 г. - избирателите зачертават номера на формацията - 4 и отново същия номер в преференциите.Така например във Велико Търново земеделският производител Симеон Вачков, който бе четвърти - какъвто е и номерът на БСП в бюлетината, става трети с 2617 преференции. Във Враца също - четвъртият Генади Събков става втори.

Същото се повтаря в Бургас, Благоевград, Пловдив-област, София област и Ямбол, който е единственият регион, дал победа на левицата с 13 091 гласа, или 27.27%. Там водач на листата е Кристиан Вигенин, но по схемата 4/4 - втори с 2002 лични гласа става Кирчо Карагьозов.

Сериозно са използвани преференциите от избирателите на "Демократична България". В Бургас Димитър Найденов взе 1874 гласа, а Даниела Божинова - 548. Живко Табаков от "Изправи се! Мутри вън" има 1611 преференции. Валери Симеонов си е докарал 1386 лични гласа. Но шампион е Ивайло Вълчев, сценаристът от "Шоуто на Слави", който е син на почетния бургазлия Ваньо Вълчев. Той може да е горд с резултата си - 5875 лични преференции.

В 24-ти МИР в София бившият лидер на СДС Мартин Димитров, който се кандидатира от ДБ, беше пети, но с личен вот се премести на трето място. Иво Мирчев също мина напред и двамата избутаха Цецка Бачкова и Стефан Тафров. Но Мирчев е водач и в Бургас, а Тафров - в Пазарджик, така че има вероятност да се откажат от местата си в софийската листа. В 23 МИР Георги Ганев влиза преференциално. Той измества от второто място Антоанета Цонева от "Демократична България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай