Кои партии ще вземат субсидия

И Васил Божков може да се вреди

Кои партии ще вземат субсидия | StandartNews.com

Кои партии минават бариерата от 1% за взимане на субсидии, но не стигат до 4% за влизане в парламента?

Според екзитполовете, най-силна от извънпарламентарните партии ще е „Възраждане“. Тя взима между 2,1 и 2,5%. „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов също може да се вреди за субсидии. Според данните на „Алфа рисърч“, към момента тя е с 1,1%, според „Галъп“ - с 1,5%, а според Тренд“ - 1%. „Атака“ се люшка между 0,7 и 1,1 %, съответно, според „Алфа рисърч“ и „Галъп“, пише Флагман.

АБВ на Румен Петков (вероятно с помощта на Атанас Мангъров) също може да прескочи единия процент. 0,7% взима тази партия според „Алфа рисърч“, но – 1% според „Галъп“.

Любопитно е, че бизнесменът с куп обвинения Васил Божков също може да вземе субсидии.

Според „Тренд“ партията „Българско национално обединение“ (БНО), която ползва Божков на тези избори, получава цели 2,6%. Това обаче засега не се потвърждава.

Припомняме, че истинската нова партия на Божков се казва „Гражданска платформа Българско лято“. Тя обаче не успя да участва от свое име заради късната й регистрация в съда.

БНО се ръководи от Георги Георгиев-Готи. Той „дари“ изцяло листите си на Божков на тези избори. Любопитно е, ако БНО получи субсидии, как ще се делят парите.

Патриотична коалиция „Воля и НФСБ“ е с между 2,1 и 2,9% според различните социологически агенции. На партиите от тази формация обаче няма да се полагат субсидии. Според закона коалициите не получават държавни средства, ако не преминат 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Трябва да се отбележи, че към момента няма никакви официални данни от Централната избирателна комисия (ЦИК). Т.е. обрати в резултатите съвсем не са изключени. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай