Каракачанов: Важно е всички да седнат на една маса

Възможно е да се коалираме пак с ГЕРБ, каза председателят на ВМРО

Каракачанов: Важно е всички да седнат на една маса | StandartNews.com

 

Първата цел на ВМРО след влизане в новия парламент е „всички партии да седнат на една маса“. Това заяви председателят на партията Красимир Каракачанов. Според него това е пътят, за да се обсъдят „възможните решения на проблемите на българското общество“. Каракачанов определи един от тях - демографската катастрофа. Като други проблеми той посочи икономиката, отношението на администрацията към средния и дребния бизнес, както и земеделието. Каракачанов намекна, че има голяма вероятност ВМРО да се коалира отново с ГЕРБ.

Военният министър коментира и отношението на Република Северна Македония към България. „Ние сме длъжни да защитим нашите интереси. Първото нещо, което трябва да обясним пред Брюксел е, че така, както работи Северна Македония спрямо България няма как да продължим. Ние имаме ясна и твърда позиция. Въпросът е следващото българско правителство да продължи тази политика, а не да се огъва“, заяви Каракачанов, като подчерта, че натиск ще има, без да посочва от кого.

Той отрече информациите, че са започнати разговори за цената на втората група от осем самолета F-16.

„През август Министерството на отбраната изпрати писмо до „Локхийлд Мартин“ да ни оповестят техните възможности за цени и наличности на самолети. От тук нататък аз мисля, че това ще е работа за следващото правителство - да проведе преговорите. Когато се проведат разговорите, ще трябва да бъде внесен проект в Министерския съвет и в парламента и ако Народното събрание го одобри и каквато сума одобри, това ще бъде решението“, поясни министърът на отбраната. Той отбеляза, че при преговорите ще трябва да бъде решен не само въпросът за цената на осемте F-16 , но и за начина на плащане.

„Едно е ясно, повече няма да има еднократно плащане, ще има разсрочено плащане. Но на колко вноски и какви суми е въпрос на преговори“, каза министър Каракачанов.

Каракачанов направи изказването си в Асеновград, където е по повод  Деня на ракетните войски и артилерията, честването на 108 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 93-годишнината от създаването на 4-ти артилерийски полк.

 „Артилерия и ракетните войски са приоритет в нашата дейност. Много беше направено по темата в изминалите четири години, но няма как за такъв период да се навакса това, което е пропуснато за 30 години“, каза военният министър. Той засегна и въпроса със жилищата на българските военнослужещи. По думите му дълги години е било практика имотите на Министерството на отбраната, които са на хубави места в градовете, да бъдат подарявани или продавани на частни фирми. „Подготвили сме цял списък с имоти, които са в гарнизоните и под формата на отстъпено право на строеж, ще бъдат обявени на търг и ще бъдат придобивани жилища в завършен вид“, заяви Красимир Каракачанов. Той съобщи, че освен това, към тези сгради ще се изградят и детски градини и центрове, за да могат като се местят от един гарнизон в друг военнослужещите да могат да запишат децата си в съответната детска градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай