Как се прекрои политическата карта на България

ДПС детронира Нинова в Бургас, Борисов изгуби София и Пловдив

Как се прекрои политическата карта на България | StandartNews.com
  • ДПС детронира Нинова в Бургас, Борисов изгуби София и Пловдив

Изборите минаха, а политиците тепърва ще анализират уроците от вота на суверена.

Няколко извода се набиват на очи, ако разгледаме картата с цветовете на областите, спечелени от различните политически сили и я сравним с тази от 4 април.

Изборни резултати на 11 юли 2021 г.

А тя показва, че само за 99 дни са настъпили грандиозни промени.Резултатите са при 100% или много близо до 100-те процента обработени протоколи на секционните комисии.

Изборни резултати 4 април 2021 г.

Ето и основните изводи:

1. ДПС наказа враговете си и увеличи областите, където печели, от 3 на 5.

2. "Има такъв народ" взе от ГЕРБ градовете, където резултатите бяха слаби още на предишния вот. Партията на Борисов губи осем области, в които беше водеща политическа сила на редовните избори през април. Предпочитанията там този път са били за ИТН и ДПС. От граничещите с Дунава области на партията на Борисов й останаха само Видин и Враца

3. БСП изгуби единственото място, което остана оцветено в червено след 4 април - Ямбол. Освен това Корнелия Нинова може да каже "бай-бай" на морето, тъй като в Бургас е изпреварена от ДПС, а във Варна - от Демократична България.  

4. Демократична България повтаря успеха си в столичните 23-ти и 24-ти район.

ДПС си върна Шумен и Силистра

На изборите на 4 април Движението за права и свободи победи в Кърджали, Търговище и Разград. 99 дни по-късно ДПС прибави към тях Силистра и Шумен.

Само преди по-малко от 2 години - на кметските избори, които се проведоха на 27 октомври 2019 г., ГЕРБ ликуваше, когато за градоначалник на Шумен бе избран Любомир Христов. Дори хората на Бойко Борисов предварително обявиха града за свой бастион.

А току що изгоненият от ДПС Бейзат Яхя се превърна в най-силния гербаджия и получи прозвището "лесничеят на Бойко", защото бе зам.-шеф на любимото на бившия премиер ловно стопанство „Паламара“.

Синът му - Илтер Бейзат Садъков, бързо се издигна в йерархията на ГЕРБ до член на изпълнителната комисия, след като от нея бяха изключени Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Илтер Бейзат стана толкова доверен на Борисов, че дори беше преводач на Борисов при последното му посещение при Ердоган малко преди изборите на 11 юли. Резултатите от вота от Турция ще покажат колко е бил убедителен пред изселниците.

Сега обаче картината в Шумен е коренно различна. Първото място в областта е за ДПС. А "Има такъв народ" диша във врата на ГЕРБ. И дори мястото на Илтер Бейзат в парламента не е сигурно, защото той е втори в листата, а ГЕРБ вероятно ще получат само 1 мандат.

Подобна е съдбата и на другия голям враг на ДПС - областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. За него е ясно, че няма да е депутат, защото в Разград ГЕРБ печели само един мандат и той е за Десислава Атанасова.

За първи път от 10 г. насам ДПС спечели и Силистра. Макар че кмет на Дулово е подкрепеният от ГЕРБ Юксел Ахмед, политическото лидерство в областта очевидно ще бъде сменено.  

ГЕРБ трябва да изпие още една горчива чаша - Добрич. Там на първо място е "Има такъв народ", затова гордостта на Бойко-Борисовата партия - бившият социален министър Деница Сачева, ще успее да вкара в парламента само себе си.

2000 гласа спасиха депутатското място на Караянчева  

Анти-ДПС говоренето на бившия шеф на Народното събрание Цвета Караянчева й изигра лоша шега и то на неин терен - в Кърджали. Там Движението за права и свободи взе близо 50 000 гласа, а ГЕРБ до последно се бореше да не загуби и второто място от ИТН.

Само 2000 гласа, и то от Кирково, спасиха да не изпадне бившата шефка на парламента. Унижението обаче остава - хората на Слави я биха в самия град Кърджали.

БСП също бе наказана в региона. Велизар Енчев събра едва 3500 гласа - почти колкото и Демократична България, която никога не е била фактор в Източните Родопи.

В Смолян ГЕРБ е на първо място, но с много малка разлика от ИТН, ДПС са трети, а БСП - четвърти. Очаква се и четирите партии да си разделят по един мандат. Така родопският град ще прати в парламента д-р Даниела Дариткова, Мика Зайкова, Хайри Садъков и Петя Михалевска.

Загуби по Дунав

ГЕРБ се раздели не само с Лудогорието - оказа се, че на партията са останали само две области, граничещи с Дунав, и то с много ниски резултати - Видин и Враца.

Докато на 4 април Борисов вкара двама депутати от Видин, то сега ще заеме само една депутатска седалка за сметка на Демократична България.   Във Враца бившите управляващи запазиха първото място на косъм - разликата между тях и ИТН е 1860 гласа: ГЕРБ-СДС /29,32%/, ИТН / 26,43%/, БСП /15,06%/, ДПС /6,88%/, "Демократична България" /6,28%/, "Изправи се! Мутри вън!" / 5,75%/. Според непотвърдена информация от ЦИК, в 46-то Народно събрание отиват по двама депутати от ГЕРБ – Петя Аврамова и Красен Кръстев, и от ИТН – Георги Георгиев и Иван Хиновски. Петият мандат е за Александър Симов от БСП, а за последния – шестия, ще се сборят водачите на ДПС Цветан Енчев, на Демократична България Владислава Лакова и на "Изправи се! Мутри вън" Андрей Вълчев. Окончателното разпределение на мандатите ще стане ясно до четвъртък.

Монтана също падна - взе я ИТН /25.36%/. Следват ГЕРБ/ СДС /22.96%/, БСП /15.83%/, ДПС /14.41%/, ИМВ /5.65%/ и ДБ /5.73%/

Слави отне Ямбол от Корнелия

Най-голямата загуба, която преживя Корнелия Нинова, е на Ямбол - единственият "червен" регион на миналия вот. Сега той се оцвети в светлосиньо, защото гражданите му избраха Слави Трифонов. Острието на Нинова - шефът на предизборния щаб на БСП и шампион по преференции на 4 април Кристиян Вигенин, направи 9561 гласа, едва с 33 повече от ГЕРБ. Но не можа да надмине ИТН, които поведоха с 9860 гласа.

Звучен шамар за БСП по морето

БСП остана втора в Ямбол, но шамарът в Бургас отекна звучно - за първи път левицата изпадна на 4-то място, като във финалната битка между ИТН и ГЕРБ Борисов победи с малко, а ДПС изкара около 20 000 гласа, връщайки си почти всички завзети села през последните 10 г. от основната управляваща партия.

Същата е ситуацията и във Варна, където БСП е на четвърто място, изпреварена от Бойко, Слави и Демократична България. И то с над 3000 гласа. И макар че в морската столица водач на листата е самата Корнелия Нинова, с този резултат тя има шанса да вкара в парламента единствено себе си и втория - Борислав Гуцанов.

Популизмът не работи в Стара Загора

Изненадващо, и ГЕРБ, и БСП получиха шамар в Стара Загора, въпреки популистките им програми за спасяването на въглищните мини и държавния ТЕЦ "Марица Изток 2", заради които плащаме огромни суми за емисии, а цените на тока стремително вървят нагоре.

В Града под липите ИТН е първа политическа сила. Явно хората предпочитат да чуят истината, която им я казват експертите на Трифонов - че мините нямат бъдеще, но тецовете могат да се трансформират според новите технологии и приоритетите на Европа и отново да хранят жителите на региона, но без замърсяващо производство, което ще струва все по-скъпо.

Без Лечева червените изпуснаха второто място във Велико Търново

Във Велико Търново ГЕРБ-СДС са първи, но БСП бе смазана от ИТН, които взеха близо 4000 гласа повече. Левицата ще загуби втория си мандат и причината е, че Корнелия Нинова поряза Весела Лечева, която събра рекорден брой преференции на вота на 4 април - сложи я втора в листата, а за водач определи Явор Божанков. Това накара бившата шампионка по спортна стрелба да се откаже от битката за 46-тото НС.

Плевен - гордостта на ИТН, ГЕРБ се провали в Русе

Плевен е голямата гордост на ИТН, където партията на Слави спечели 25 714 гласа и води с почти 10 000 гласа преднина пред втория - ГЕРБ /16 552/. А нейните резултати са се свили почти до тези на БСП /14 276/. ДБ събират 7,38% от вота, ИМВ - 5,43%, а патриотите - 4,54. Резултатът на ДПС е най-нисък - 3,77% или 2964 гласа.

Но един от най-лошите резултати на ГЕРБ /21.24%/ е Русе, където ИТН /29.52%/ води с над 9%. БСП /15.23%/, ДБ /9.08%/, ДПС /8.47%/, ИМВ /5.21%/.

Благодарение на бившия вицепремиер Томислав Дончев ГЕРБ запазва Габрово, но с малко по-слаби резултати. В Ловеч, където силният човек е бившият зам.министър на регионалното развитие Николай Нанков, разликата с ИТН е под 1000 гласа.

Югозападът остава крепост на ГЕРБ

Въпреки спечелените от ИТН кметски избори в Благоевград, ГЕРБ е с много добро представяне в Югозападна България. Най-вероятната причина за това са високите лични преференции.

ГЕРБ-СДС води с 26,12%, следвана от „Има такъв народ” – 21,56%, а на трето място е ДПС – 15,78%, която бие четвъртата - БСП /12,90%/, с около 4000 гласа. „Демократична България” – 8,27%, „Изправи се! Мутри вън!” – 4,98%  

Кюстендил е другата гордост на ГЕРБ /31.51%/.И макар че тук е бастионът на Мая Манолова, „Изправи се! Мутри вън!” /6.51%/ печели по-малко гласове от „Демократична България” /6.77%/. ИТН е втора сила /24,07%/.

Солиден резултат има коалицията ГЕРБ-СДС и в Перник, макар че БСП се тупат в гърдите, че кметът на града е техен. Левицата е трета с 16,18%. Най-вероятно успехът се дължи на водача на листата на ГЕРБ - бившият финансов министър Кирил Ананиев.

Борисов остана без София и Пловдив

Партията на Бойко Борисов взима само един от трите столични МИР-а - 25. В другите два - 23-ти и 24-ти, победа бележи "Демократична България". На изборите през април също бяха поделени така МИР-овете между двете партии, но ГЕРБ успя да събере общо повече гласове. Сега обаче общо за трите МИР-а ГЕРБ получава 109 987 гласа, а ДБ - 133 897, с което изместването на доскорошните управляващи е факт.

София 23 МИР:

ДБ – 32.87%, ГЕРБ/ СДС – 20.94%, ИТН – 17.74%,БСП – 11.28%, ИМВ  – 5.73%, ДПС - 0.52%.

София 24 МИР

ДБ – 28.46%, ГЕРБ/ СДС – 23.32%, ИТН– 19.57%,БСП – 11.05%, ИМВ – 5.41%, ДПС - 0.52%

София 25 МИР

ГЕРБ/ СДС – 25.23%, ИТН – 23.14%, ДБ – 20.40%,БСП – 12.39%, ИМВ  – 5.76%, ДПС - 0.66%

София област

ГЕРБ/ СДС – 29.25%, ИТН – 24.87%, БСП – 16.59%, ДБ – 8.54%, ИМВ – 4.97%, ДПС - 4.70%

ГЕРБ губи и втория по-големина град у нас - Пловдив. На изборите през април партията бе първа политическа сила, а сега е изместена от "Има такъв народ".

Според резултатите при 100% обработени протоколи в град Пловдив, разпределението по мандати изглежда така: ИТН - 3, ГЕРБ - 3, ДБ и БСП по 2 мандата, "Изправи се! Мутри вън!" - 1 мандат.

Това означава, че от Пловдив като депутати от ИТН влизат Тошко Йорданов, Димитър Гърдев и Антоанета Стефанова.  В зависимост от това откъде зам.-шефът на партията Йорданов ще избере да влезе като депутат в парламента, от Града под тепетата може да влезе и четвъртият в листата Манол Манолов.

От ГЕРБ според листата влизат Бойко Борисов, Иван Тотев и Радомир Чолаков. Очаква се бившият премиер отново да влезе в парламента от столичния 25-и МИР, което ще направи депутат поставения под №4 Пенчо Малинов, лидер на младежката организация на ГЕРБ в Пловдив.

От ДБ пловдивчани решиха депутати да са Христо Иванов и Манол Пейков. И тук най-вероятно партийният шеф Иванов ще влезе от столицата, което ще осигури депутатско място за Ивайло Старибратов.

От БСП ще изпратят в парламента проф. Иво Христов и шефът на борсата в Първенец Илия Гатев. За "Изправи се! Мутри вън!" вотът определи едно място и то според листата е за адвокат Николай Хаджигенов. Ако той реши, както и на предишния вот, да влезе от друг район, депутат ще е Мария Капон. Възможно е преференции да разместят имената на депутатите.

По неокончателни данни от Пловдив област в 46-ия парламент ще влязат 11 депутати от шест политически партии.  На депутатската скамейка от ГЕРБ-СДС ще седнат трима - Дани Каназирева, Младен Шишков и Димитър Янев. С над 2000 преференции Янев измести Шишков от второто място. Йордан Кръстанов от СДС не влиза в парламента, защото също е изместен от Янев.ИТН е представен от Тошко Йорданов, Танер Тюркоглу и Лъчезар Бакърджиев. За пореден път от БСП влиза Манол Генов. До него вероятно ще бъде съпартийката му Веска Ненчева. От ДБ ще получат едно кресло и то е за Велизар Шаламанов. По едно ще има и за ДПС и "Изправи се! Мутри вън", като в тях ще седнат съответно Рамадан Аталай и Румен Йончев.

В Пазарджик водят ГЕРБ/ СДС /26.95%/, следвани от ИТН /24.28%/, БСП /17.36%/, ДПС / 9.14%/, ДБ /6.98%/, ИМВ /3.89%/.

В Сливен също няма изненади - ГЕРБ/ СДС /27.78%/, ИТН /25.03%/, БСП /16.29%/, ДБ /8.49%/, ИМВ /6.37%/, ДПС /5.71%/

ПОБЕДИТЕЛИТЕ ПО ОБЛАСТИ

София град – Демократична България;

София област – ГЕРБ;

Видин – ГЕРБ;

Монтана – ИТН;

Враца – ГЕРБ;

Перник – ГЕРБ;

Кюстендил – ГЕРБ;

Пазараджик – ГЕРБ;

Пловдив – ИТН;

Смолян – ГЕРБ;

Ловеч – ГЕРБ;

Плевен – ИТН;

Габрово – ГЕРБ;

В. Търново – ИТН;

Русе – ИТН;

Разград – ДПС;

Силистра – ДПС;

Добрич – ИТН;

Варна – ГЕРБ;

Бургас – ГЕРБ;

Ямбол – ИТН;

Хасково – ГЕРБ;

Кърджали – ДПС;

Стара Загора – ИТН;

Сливен – ГЕРБ;

Търговище – ДПС;

Благоевград – ГЕРБ;

Шумен - ДПС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай