Ибрямов: Искаме нов модел на управление

Във властта са нужни специалисти, а не партийни функционери, дори премиерът може да е безпартиен, казва водачът на листата на ДПС в Търговище

Ибрямов: Искаме нов модел на управление | StandartNews.com
  • Джипката не е Народно събрание, институциите воюват безогледно помежду си
  • Във властта са нужни специалисти, а не партийни функционери, дори премиерът може да е безпартиен, казва Джейхан Ибрямов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

Джейхан Ибрямов е водач на листата на ДПС в Търговище. Завършва своето образование в Нов български университет, специалност политолог - магистър и НСА "Васил Левски", специалност кинезитерапевт-магистър. Работил като зам.-министър в Министерството на инвестиционното проектиране. Народен представител в 43-то и 44-то народно събрание. Член на комисията по отбрана и зам.-председател на Комисията по вероизповедания права на човека. Джейхан Ибрямов е член на ЦОБ и ЦС на ДПС, бивш председател на Младежко ДПС.

* Само чрез диалог можем да направим икономическата промяна и да преодолеем неравенствата между регионите

* Днес езикът е език на войната, а не език на съратничество

* Приоритет за област Търговище трябва да бъде селското стопанство, хранителната промишленост и екологичното земеделие

 

- Г-н Ибрямов, каква е оценката Ви за модернизацията на армията?

От какви реформи още се нуждаят въоръжените ни сили?- От такива, че БА да отговаря напълно на изискванията за всяка страна, членуваща във военната организация на НАТО. Парламентарната група на ДПС подкрепи и ще подкрепя цялостната модернизация на БА -   модернизация на военновъздушните сили, модернизация на сухопътните войски и модернизация на военноморските сили според изискванията на НАТО. Това е казано най-общо. Навлизането в подробности в случая е задача на експертите. Те ще ни насочат за приоритетите и пътищата за реализацията им. Аз съм политик и за мен е важно по-скоро и по-компетентно да достигнем до това ниво на подготовка на армията ни, съответстващо на нивото и подготовка на другите източноевропейски страни, членуващи в НАТО.

- Бизнесът поиска от партиите национални приоритети, които да не се променят, независимо кой е на власт. Вие отправихте покана към ГЕРБ и БСП, на база на партийните програми, да се потърси консенсус за приоритетите на държавата, за да може България да излезе от калта. Получихте ли отговор? Достатъчно зрели ли са партиите у нас за този диалог?

- Това е най-важният проблем. На първо място длъжни сме да разговаряме за националните приоритети. Като каква страна виждаме България, като икономика, с приоритет в кои сектори, с какви икономически мотиви и защо тъкмо тези. Аз съм водач на листата на ДПС в 28 район - Търговище. Отправих и отправям покана към водачите на листите на ГЕРБ, БСП, ВМРО, "Изправи се" и другите партии, които имат шанс да влязат в следващия парламент. Очаквам отговор. Въпреки, че поне за Търговище всичко би трябвало да е ясно - приоритет няма как да не е селското стопанство, хранителната промишленост и възможностите в развитието на екологичния туризъм. Според нас това са природните дадености на региона и те са такива, каквито са априори зададени. Ако и по това не можем да диалогизираме, коментираме и да стигнем до общо решение, то за какво ще работим в следващото Народно събрание. Разбира се, ние сме готови да приемем и други разумни идеи, щом те са достатъчно обосновани и икономически, и политически, и социално. Нека първо да стигнем до диалога. Ние можем да имаме партийна оцветеност, но това не пречи да търсим заедно бъдещето на региона като просперираща част от картата на Европа. Първата стъпка е да си говорим. Зрелостта ще си проличи по това как и колко успешно умеем да общуваме. Все пак - бъдещето е по-важно от това дали сме леви, десни, либерали или националисти.

- ДПС в последните години усилено говори за промяна модела на управление на страната. Какво не харесвате на сегашния модел и какво предлагате в бъдеще като нов модел?

- Не харесваме модела, защото резултатите са очевидни. Институциите се възприемат като върховни и самодостатъчни. Единственото, което реално правят е да воюват помежду си. Президентът с министър-председателя, министър-председателя с председателя на ВКС, президентът с главния прокурор, министрите със собствените си колеги (с които трябва да са в един екип). Колко пъти президентът свика КСНС въпреки, че имаме пандемия, шпионски скандали, остри политически проблеми? По конституция е задължен, но не го прави. Колко пъти министър-председателят дойде в НС дори и когато сменяше вицепремиери и министри, колко пъти отговори на въпроси на работодателите си, каквито се явяват народните представители? Те са го назначили. Институциите не просто не работят в една посока, а воюват безогледно по между си. Езикът е език на войната, а не език на съратничество. Такава държава няма как да успее. Ние, всички избрани които сме или ще бъдем избрани сме подвластни на избирателите, техни пълномощници и имаме право да питаме властите за всичко. Това трябва да е презумпция за всеки избран за какъвто и да е пост. НС е върховната власт и премиерът непрекъснато трябва да се отчита пред него. Джипката не е народно събрание. Митингите също.

- Какъв тогава ще е по-различният модел?

- Всяко управление по презумпция е политическо. Това е безспорен факт. Но не е задължително да е тясно политически обвързано, хванато за врата от партията до задушаване. Нека да пробваме нищо друго - политиците да зададат параметрите на работата, която трябва да свърши властта. Да приемем за пример борбата с пандемията. Стратегията е ясна. За тази секторна политика по здравеопазването да не се търси политик, а специалист, който предлага подходящ инструментарум да свърши това. Бърза, скоростна имунизация, такива мерки, които да не претоварят болниците, съгласуване с колегите му в икономиката, социалните грижи, културата, образованието и т.н.  Този човек може въобще да не е политик. Дори и да не се интересува от политика. Ако може да свърши това, той е най-подходящ за министър. Това се отнася за всички сфери. Дори и за министър- председателя. Ако той си върши работата, какво пречи и да е безпартиен. Разберете, сега, повече от всякога, във властта ни трябват специалисти, професионалисти, а не партийни функционери. Парламентарните партии ще контролират тяхната работа, но няма да могат да я подменят. Това ще промени облика на държавата изцяло. Ще възвърне доверието в институциите, ще се върнем към нормалността.

- Основните акценти в програмата на ДПС за ускорено икономическо развитие са зелена икономика, високи технологии и дигитализация, преход от въглеродна към водородна икономика. Как ще се осъществи тази промяна в икономическия модел на България?

- Чрез диалог. Няма друг измислен начин за комуникация между хората. Промяната на икономическия модел е заложена в присъединяването ни към ЕС. Зелената харта, която разработи ЕС е в пълен синхрон с програмата, която ДПС подготви през последните две години. Тя е добре известна на всички политици. Без промяна на модела няма как да стане. Всъщност ние това разбираме под идеята ни за рестарт на държавата, която вече доста политици намират за работеща. Това обаче не е еднократен акт, а продължителен и трудоемък процес, и за това говорим и за ускоряването му. Ние, като либерали, намираме че този процес колкото по-бързо започне, толкова по-добре за цялостния икономически, политически и социален облик на държавата. Нека първо да сме наясно (да постигнем единомислие) какво ще правим, след това ще търсим и механизмите за реализацията му. Второто е по-лесно от първото.

- Водородът като енергия на бъдещето все още звучи абстрактно за повечето българи. Как страната ни може да произвежда водород?

- Звучи абстрактно за всички, които не познават технологията на процеса. А и това не е нужно. Нужно ли е всички да познаваме доказването на Питагоровата теорема или как е извлечено числото 3.14, щом можем да ги използваме в практическата ни работа? Въпросът за алтернативни енергийни източници е твърде остър. Вижте политическите проблеми около петрола, газа и атомната енергетика. Водородната енергия има възможност да бъде съхранявана (за разлика от електрическата) да е екологично чиста, защото при добива й практически няма отпадък, или по-вярно - единственият отпадък е вода. И освен това практически водородът е неизчерпаем източник. Как може да го произведем - като познаваме процеса на производството му. У нас има вече извести успешни опити за това. Трябва ли да загубим това ускорение, което може да ни направи енергийно независими? Това е Четвъртата индустриална революция и тя вече се случва тук и сега.

- Преодоляването на икономическите неравенства между регионите е едно от големите предизвикателства пред България. Каква е формулата според ДПС?

- Пак стигаме до въпроса за диалога. Не е по силите на която и да е партия да реши сама този въпрос. Икономическите неравенства се преодоляват чрез селектирани секторни политики, подходящи за региона. Чрез създаване на такава икономика, която да носи успешно производство и съответно да привлича работна ръка. Преди това казах, че за нас, ДПС, приоритет за област Търговище трябва да бъде селското стопанство, хранителната промишленост и екологичното земеделие. Нека и другите партии да предложат своята визия. Тогава можем да стигнем до единомислие по отношение на регионалните политики.

- Демографската криза е основен проблем за страната ни. Какво предвижда програмата на ДПС за подпомагане на младите семейства в България?

- Демографската криза е резултат от некомпетентни политически решения, взети на базата на чисто партийни пристрастия. И отново - резултат на непознаване на природните дадености на региона, на характера на населението, на производствените традиции и политически фантазми на управляващия елит. Това трябва незабавно да бъде прекратено. Регионът на Търговище обезлюдява - не защото няма какво да се работи, а защото политиките на управление не дават възможност да се работи. В момента в областта сборът от земи, водещи се пустеещи и тези, които се водят мери и пасища е над 510 хиляди декара. Обработваемата земя е вече под 920 хиляди декара. Над една трета от земята не се обработва, въпреки благородната почва и климата. Нека освободим селското стопанство, да дадем възможност на земята да ражда. Така ще задържим младите хора. Бързият икономически ефект от селскостопанското производство ще донесе приходи, които ще могат да бъдат инвестирани в инфраструктурни проекти за региона. Това ще задържи младите, вместо да работят землищата в Германия или Великобритания - да го правят това вкъщи. Държавата трябва да намали разрешителните режими и да даде шанс за по-достъпни кредити за покупка на селскостопански машини. Има много такива възможности в ръцете на управлението, които да освободят  иновативността на младите хора. Нещо повече - не знам дали си дават сметка тези, от които зависи, но благодарение на неадекватните мерки около пандемията, хората са в тотална несигурност. Раждаемостта е намаляла с 30%, а това вече е национална катастрофа.

- Споменахте основните проблеми на града и региона. Кои други въпроси се нуждаят от спешно решение?

- Основни проблеми са още занемарената инфраструктура, напояването, водата като цяло, некомпетентни решения, вземани не от експерти, а от партийни администратори и политикани. Трябва да освободим региона от това. Отново стигнахме до предложението ни за рестарт. Ще работим за рестарт. За правилно преподреждане на държавните приоритети.

- Кои сектори в област Търговище се нуждаят от държавна подкрепа за възстановяване от коронакризата и готов ли е регионът с проекти по Националния план за възстановяване?

- Пак селското стопанство. Разбира се малкият и средният бизнес. Такъв, според нас, трябва да е Националният план за възстановяване. Проблемът с короновируса е сравнително по-нисък в сравнение с другите региони в страната. Заболеваемостта е по-ниска от 150 на 100 000. В Бургас и София тя е близо до 900 на 100 000. Това е възможност регионът да не бъде засегнат особено тежко, ако се спазват всички мерки - маски на лицата, дезинфектанти навсякъде и най-важното - бърза имунизация, за да не се разраства пандемията. Ваксини има, въпрос на организация е, те да стигнат до хората. Накрая нека си пожелаем да бъдем по-диалогични, по-добри, по-искрени и по-отговорни един към друг. Защото всички сме избраници на народа и е крайно време да се обединим около общата си трудна мисия, тя е само една - България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай