ГЕРБ: ЦИК подведе хората, че ще гласуват от морето

Всички правят кампания на гърба на ГЕРБ

ГЕРБ: ЦИК подведе хората, че ще гласуват от морето | StandartNews.com
  • Флашката на изборната машина носи резултатите от вота, но тя не е защитена

Евгения Алексиева, кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС в 24 МИР-София, под номер 3 в листата, е политолог по образование. Тя е координатор на ПП ГЕРБ за 24 МИР в София. Била е народен представител в 42-то, 43-то, 44-то и 45-то Народно събрание.Евгения Алексиева е била заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, както и член на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-то НС. Секретар на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 45-то Народно събрание.

  • Настояваме отрязъците да се броят, за да се види съответстват ли на данните от машината
  • Всички правят кампания на гърба на ГЕРБ
  • Махнаха парите на София от Плана за възстановяване, спряха изграждането на "Хемус"
  • Служебният кабинет наказва София, заявява Евгения Алексиева от ГЕРБ в спациално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Алексиева, за първи път ще гласуваме с машини. Какви проблеми виждате от партия ГЕРБ?

- Машинният вот може да породи много проблеми и ние в ГЕРБ сме силно притеснени от промените, които бяха направени в 45-о Народно събрание от ИТН, БСП, Мая Манолова, "Да, България" и ДПС. Смятаме, че въвеждането на машинен вот като единствена възможност в секциите с над 300 избиратели всъщност ограничава правото на избирателите да изберат как да гласуват. На последните парламентарни избори 73% от хората гласуваха с хартиена бюлетина, а 27% с машина. В момента достъпът до урните е силно затруднен, за хората, които предпочитат да гласуват с хартиена бюлетина. Настояваме ЦИК да вземе предвид проблемите, които ние констатираме , да се изчистят всички двусмислици, които изникват с приетия Изборен кодекс и изборите да бъдат честни и прозрачни.

- Какви двусмислици възникват?

- Това, което излезе в методическите указания на ЦИК е, че при отчитане на резултатите протоколът, който излиза от машината не се подписва от членовете на секционната комисия и не се сканира никъде, а се прилага единствено към образеца на протокола на СИК. Той единствено се подписва от председател, заместник и секретар на СИК, когато се дава на представителите и застъпниците на партиите. И ако има оспорване на някакъв резултат, питаме - каква стойност има протоколът от машината? Никакъв!Всъщност информацията с изборна данна е само и единствено на флашката от машината.Когато избирателят отиде и гласува, той получава отрязък. Тези отрязъци се пускат в една кутия и избирателят е сигурен, че това, което е в кутията е неговият глас.След това обаче какво се случва: Отрязъците не се броят и не се сверяват с данните от машинния протокол. Това за нас е сериозен проблем и настояваме, броенето на отрязъците и сверяването да стане в секционната комисия, така че броят на отрязъците да съответства на този от протокола от машината.

- ЦИК може ли да постанови това 10 дни преди изборите?

- Да, но за съжаление сега ЦИК приема едни решения и казва, че след това ще има отделни решения за всеки възникнал казус. Не разбирам тази практика. До момента подобни неща не са се случвали в нито една ЦИК. Ние нямаме мнозинство и никога не сме имали в нито една ЦИК, затова като политическа партия искаме да дадем гласност на тези проблеми и настояваме да се вземе отношение по тях. Давам пример: Когато СИК отиде да предава своите протоколи в РИК, ако секционната избирателна комисия не носи и не предаде флашката, за която вече казахме, че единствено тя съдържа информацията от вота, тогава в РИК трябва да се яви цялата СИК от 7 члена, а не само тримата, които предават книжата. Цялата РИК трябва да спре да работи с получаването на протоколите от другите секции и всички те започнат да броят и да сверяват отрязъците с данните от машинния протокол. Така е постановил ЦИК в методическите си указания.  Друга хипотеза. Ако СИК при предаването в РИК представи флашка, но тя не е тази, която е част от машината или пък флашката просто не се отвори, тогава само тримата представители от СИК с представители от РИК започват пак това сверяване на данните от отрязъците и машинния протокол. Каква е разликата? И в двата случая, данните от флашката липсват!? И това е противоречие. Секциите в София са много. Представете си какво се случва, ако флашката липсва в някоя СИК и цялата РИК спира работа и започва да сверява данните на СИК. А ако са повече? Така или иначе очакваме проблеми и забавяне. Има и още - в момента ЦИК са изкарали четири вида протоколи, които СИК ще попълва при различни хипотези. Ако сработи само машинното гласуване е един протокол, ако машината се повреди или не изкара машинен протокол, тогава СИК трябва да сигнализира на РИК и представител на РИК отива в съответната секция и носи, и предава различния протокол, който се попълва точно за този случай. Тоест, този протокол не се предава изначално на СИК-овете, а в последствие. Ами Районните избирателни комисии в София се състоят от 17 члена. Ако предположим, че 10% от секциите дадат този проблем, а може да се окажат и повече, при 500 секции в даден в МИР в София, например това са 50 души, които трябва да бъдат пръснати в целия избирателен район. А членовете на РИК са само 17 и в това време приемат книжата от секционните комисии.

- Да разбирам ли, че проблеми могат да възникнат с въпросната флашка?

- ЦИК казва, че трябва да се спази законът, приет от 45-о Народно събрание, в който пише, че при сертифицирането на машините трябва да присъстват представители и наблюдатели, за да бъде процесът прозрачен. Да, но се оказва, че представителите и наблюдателите са ограничени,  ще получат само един доклад със заключение и няма да присъстват на процеса. И в крайна сметка флашката не се сертифицира. Тоест флашката е най-важна, тъй като тя е носител на изборната данна. За нея обаче нищо не се говори. Тези флашки са неотменна част от машините, от изборния процес, от изборната комисия и от изборните книжа. Ние настояваме 100% всички отрязъци да бъдат сверявани във всички комисии, на територията на страната и в чужбина, но ЦИК казват, че не може да се случи, защото противоречи на закона. В същото време ЦИК предлага това да се случи в 3% от СИК-овете. Но правното основание за броенето и в 3%, и в 100% от СИК е едно и също!Защо в единия случай има проблем и не може да се случи, а в следващия няма проблем?! Аз отдавна се занимавам с изборно законодателство. Тези неща никой не ги говори! Това са въпросите, на които искаме ЦИК да отговори. Има достатъчно време да вземе решения и да изчисти тези несъответствия.

- ГЕРБ бе обвинена, че се опитва да саботира изборите, какво ще отговорите на това?

- Всички в момента правят своята кампания на гърба на ГЕРБ. А с това, което твърдим, ние се противопоставяме точно на евентуална манипулация на изборния процес. Затова казваме, къде са слабите места и грешките, посочваме, че е възможно да се случи това, но не от нас. Настояваме да бъдат отстранени всички грешки, за да може да има прозрачен и ясен изборен процес. И в крайна сметка, в повечето големи секции, ще има само по една машина, а за тях се заявяваше, че ще бъдат осигурени повече, със сигурност ще има опашки и струпване на хора.

- Каква избирателната активност очаквате на 11 юли, предвид тази от Благоевград от миналата седмица?

- За съжаление избирателната активност в Благоевград беше много ниска, само 27% отидоха да гласуват на първия тур. Силно се надявам на 11 юли хората да излязат да гласуват.В момента не сме в пик на пандемия от Ковид, както беше на миналите избори през април.Но хора, които не са гласували с машина до момента се притесняват и това може да окаже влияние върху избирателната активност и тя да е по-ниска. На срещите с гражданите ние непрекъснато обясняваме и показваме на симулатор как се гласува с машина, за да може те да излязат и да гласуват.Само така следващият парламент ще е с по-голяма легитимност.Но има още един проблем.Сега сме в летен сезон. От ЦИК подведоха гражданите, че ще могат да гласуват, когато са на почивка в България, че ще могат да се регистрират в хотел по настоящ адрес и така ще могат да гласуват.Това всъщност няма да се случи, защото промяната на адреса се определя от Закона за гражданската регистрация. Внушенията и говоренето на ЦИК не се превърнаха в решение, а и няма как да се случи.Има много хора, които са планирали и са си платили почивката още от миналата година и това на практика означава по-ниска избирателна активност.

- След всичко това смятате ли, че служебният кабинет ще успее да проведе честни и прозрачни избори?

- Ами това е основната му задача, но както знаем и служебният кабинет и ЦИК са на Румен Радев. Това, на което сме свидетели в последните седмици са действия на служебното правителство срещу ГЕРБ. Срещу всички постигнати с много работа и усилия резултати. Вадят се компромати, хвърлят се неверни твърдения в пространството и всеки си прави политика на гърба на ГЕРБ. Министрите на Да, България - Асен Василев, Кирил Петков, Стойчо Кацаров в комбинация с БСП министрите, както и представителите на Мая Манолова, заедно с Има такъв народ на Станислав Трифонов в момента водят една компроматна кампания срещу ГЕРБ. И това, което се случи в последните дни, говоря като гражданин на София, а не като политик, е меко казано скандално. Само ние от ГЕРБ реагирахме на това, че служебното правителство извади от Плана за възстановяване и устойчивост парите за София. В национален мащаб са спрени парите за изграждане на "Хемус", не са изплатени парите на медиците, които са на първа линия, които денонощно се бориха за здравето на хората. Орязаните пари за метрото. Намаляване с 200 млн. лв. парите за София. Изваждането на проектите за изграждане на канализация в Кремиковци, Сеславци, Ботунец, Волуяк, Панчарево и Кокаляне. Защо никой от другите партии, които твърдят, че милеят за града си не излезе с позиция. Служебното правителство по този начин наказва София!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай