ДПС са най-добре подготвени икономически

Програмите на Движението са ясни, последователни и дългосрочни

ДПС са най-добре подготвени икономически | StandartNews.com
  • След изборите най-вероятно ни чака временен кабинет от около година и половина, казва Кънчо Стойчев в интервю за в. "Стандарт"
  • Програмите на Движението са ясни, последователни и дългосрочни

Кънчо Стойчев е един от основателите на "Галъп Интернешънъл" - най-голямата социологическа агенция у нас. Понастоящем президент на Галъп Интернешънъл Асосиейшън - най-старата и най-голяма мрежа за изучаване на общественото мнение в световен мащаб. Един от учредителите на съюз "Произведено в България" и член на изпълнителното бюро на управителния съвет на съюза.

 

- Господин Стойчев, кои политически партии имат най-добри в икономическо отношение програми, които могат да бъдат реализирани?

- Към момента не мога да кажа, защото някои от техните програми дори не са публично достъпни. Но ако ме питате кои програми са били най-добри в предишни избори, програмите на ДПС в областта на икономиката винаги са били най-ясни, последователни и дългосрочни. При опита ми в тези години в работодателските организации впечатлението ми е, че ДПС винаги са били много отзивчиви. Когато сме имали проблем и сме се обръщали към тях, винаги сме намирали разбиране по въпросите, които касаят бизнеса и работодателите. От тази гледна точка мисля, че икономическият екип, който имат те, и подходът, който имат към икономиката на страната, са устойчиви и здравословни.

- Неотдавна работодателските организации поставиха определени искания пред политическите партии. Мислите ли, че партиите ще ги приемат?

- Не мога да преценя, но ако ги е грижа за развитието на страната, трябва да ги приемат. Ние, работодателите, не искаме никакви привилегии и бонуси. Винаги сме се борили за нормална бизнес среда, за подобрени условия и честна конкуренция. Знаете, че живеем в среда, в която все повече става невъзможно да се работи. Да не говорим за корупционните практики, да не говорим за отвратителното качество в областта на законодателството. Огромен проблем пред всички ни е и липсата на чиста конкурентна среда. Знаем, че у нас картелизация и монополизация съществува в почти всяка сфера. Всеки човек като гражданин или като бизнесмен го разбира всеки месец, когато в джоба му бъркат или мобилни оператори, или водоснабдяване, или кабелни оператори и електроразпределителни дружества. За нас голям проблем е и липсата на конкурентност при закупуването на електроенергия, която е основен източник на всяко сериозно производство. Ние не можем да пазаруваме ток от борсите в Амстердам и Виена, или където и да било, и често плащаме по-висока цена, отколкото развитите страни в ЕС.

- Какво правителство си представяте в следващия парламент?

- Щеше да ми е много по-удобно да отговоря на този въпрос на пети април, но ако трябва да гадаем предварително, във всички изследователски среди и в обществото има едно общо очакване в следващия парламент да видим със сигурност минимум пет политически формации. Твърде вероятно е да бъдат и седем. За последните две голяма роля ще играе финалът на предизборната кампания. Никой няма да има самостоятелно мнозинство и трябва да се търси коалиране около двете големи партии. Тъй като коалиция от трохи, торта от трохи трудно ще стане. Дори и математически да смятаме, че четири по-малки партии могат да направят нещо, това няма да сработи в реалността. Така че ще има коалиция около някоя от големите партии, но твърде вероятно е и да не се постигне споразумение. Тогава е възможен вариантът политическите сили да се споразумеят за временно управление около година - година и половина с временен мандат, който да бъде поставен на един по-широк принцип. Дали ще наречем кабинета експертен или не, не е от значение. На мен това ми се струва най-вероятно и най-разумно - след като не можеш да съставиш управление, по-добре да се отиде на по-кратък мандат, така че да не се спира развитието на страната.

- Изборите са на 4 април, но напоследък се бавят и ваксините, и ваксинацията. Каква е прогнозата Ви за избирателната активност?

- За мен ваксината не е фактор. Да, не би било добре да влезем в някаква много тежка фаза на болестта, която не се и очаква. Ако сме се докарали до ситуация, в които съдбата на страната да зависи от датата на изборите, това е смешно. За съжаление, ще има и хора на болнично лечение, но досега опитът ни показва, че максималното количество хора на болнично лечение е 5000 души. Да, не е хубаво 5000 души да са болни, но от гледна точка на изборите това число не може да влияе по какъвто и да било начин. Отиването за гласуване на урната е също като отиването за мляко. И да е фактор, той ще е малък, така че не виждам пандемията по някакъв начин да предопредели изхода на изборите.

- Преекспонира ли се, според Вас, значението на пандемията. Световната организация на "Галъп" бе направила проучване на тази тема...

- Истината е, че във всички страни се наблюдава една група от около 15-20 на сто от населението, които чисто психологически са в някаква степен паникьосани, приемат нещата драматично и дори психиатрично болезнено. Но все пак това е сравнително малка група. Колкото повече се шуми и се раздухва тази пандемия, толкова повече ние ще имаме хора, заболели психически. Винаги съм казвал, че на финала, когато теглим чертата, ще видим, че починалите от ковид-19 ще са по-малко спрямо хората, които са починали от психични заболявания или от нелекуване на други свои болести. Моята позиция е, че болестта съществува, но в лек вариант. Ако го сравним с други грипове, знаем, че някои от тях са по-смъртоносни. Човечеството винаги е живяло с вируси и винаги ще живее с вируси. Да живеем с идеята, че ще  създадем среда без вируси, това няма как да се случи. Така че трябва да се научим да си гледаме работата и да си гледаме живота.

- Умишлено ли бе, според Вас, това затваряне на икономиките, или бе просто от неразбиране на ситуацията от страна на политическите елити?

- Това бе съвършено излишно, съвършено паническо, в нарушение на всички правила. През миналия март си спомняте за колко случая ставаше дума по света - това бе смехотворно. За тази година в определени страни имаме данни за повишена смъртност на база на предишни години. И няма никаква сигурност, че тази повишена смъртност се дължи изцяло и само на този коронавирус. В България официалната статистика на починали от коронавирус сочи 800 души на месец, а трябва да имаме предвид, че дневната норма на смъртност е 300 на ден. Да, имаме случаи и на болни от ковид, но това е пренебрежимо малко число. За съжаление, ковидът удря по най-чувствителната група от хора. За съжаление политическият елит по целия свят, който трябва да взема решенията, е най-слабият политически елит в цялата история на човечеството. И той допусна една излишна психологизация на проблема. Да, болните трябва да се лекуват, трябва да се оправят здравните системи, защото тази болест показа, че те не са на висота нито в развитите, нито в недотам развитите страни. Но трябва колкото може по-бързо да се нормализира говоренето и се престане с това истеризиране.           

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай