Дончев, Цонев, Вигенин и Каракачанов първи на дебат

Какви са визиите на основните партии и адекватни ли са мерките срещу пандемията, обсъждаха кандидат-депутатите

Дончев, Цонев, Вигенин и Каракачанов първи на дебат | StandartNews.com

Кандидат-депутатите Томислав Дончев от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Кристиян Вигенин от БСП  и Красимир Каракачанов от ВМРО се изправиха в първи предизборен дебат в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

За мен основният въпрос е да се възстанови нормален политически диалог, защото той в момента е в режим на истерии, а така не се вземат решения, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

В следващия парламент целите на ДПС са страната да приеме и изпълнява програма за ускорено икономическа развитие, заяви Йордан Цонев. Да спрем омразата, разделението и агресията и да върнем политическата нормалност, посочи още той.

Според Йордан Цонев от ДПС трябва да бъде по-координирана политиката – и здравната, и тази с мерките по възстановяване от кризата. "Лятото беше проспано и здравната система не беше подготвена адекватно за новата вълна на заболяването, за това имаше тежки последици", смята Цонев. По думитему  икономическите мерки са били усложнени и достъпът до тях не е могъл да се осъществи.

Кристиян Вигенин от БСП отбеляза, че предстоят редица реформи, които трябва да бъдат реализирани – в образованието, в съдебната система.

Красимир Каракачанов заяви, че приоритетите на ВМРО са да продължи политиката за увеличение на доходите, защитата на националните интереси и недопускане на джендър идеологии, както и ясна гаранция, че Република Северна Македония няма да влезе в ЕС, ако продължава да води антибългарска политика. 

Има увеличаване на броя на заболелите от коронавирус, но това според Томислав Дончев е втора вълна на заболяването, а не третата. "У нас всичко е отворено. Изкуството при планирането на ограничителнителните мерки е от една страна да се забави и да се спре заразата, но от друга страна хората да могат да работят. Числата показват , че България по-скоро се справя“, добави той. По думите му окончателна оценка ще е възможна, когато приключим с това законодателство. 

Имаше периоди, когато БГ бе първа по смъртност, припомни Кристиян Вигенин. "Много често имаше нелогични действия, които бяха по виждане на министър-председателя, не въз основа на реалните препоръки и развитие на пандемията", отбеляза Вигенин. Според него има риск точно преди изборите да се окажем в пик на заболяването.

Красимир Каракачанов отбеляза, че реално се намираме във война с вируса. "Още от първия ден, когато се обявиха мерките, чест от политическите сили започнаха да ги саботират", заяви той.

Ако не сме единни по този проблем, каквито и мерки да се приложат, няма да има ефект, каза той. Според него правителството е взело необходимите мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай