Дебат между дами за новия парламент

Ще работя за изцяло нов Кодекс на труда, каза Деница Сачева. Посланието на ДПС е рестартиране на държавността, посочи Искра Михайлова

Дебат между дами за новия парламент | StandartNews.com

В Международния ден на жената – 8 март, във втория предизборен дебат на предаването „Тази сутрин“ по bTV се изправиха пет дами – Деница Сачева от ГЕРБ, Ирена Анастасова от БСП, Искра Михайлова от ДПС, Цецка Бачкова от „Демократична България“ и Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“.

Писмена покана за участие в дебата беше отправена и към „Има такъв народ“. От партията на Слави Трифонов не получихме официален отказ, но днес нямаме техен представител.

Основни приоритети

Деница Сачева (ГЕРБ): „Това, което възнамерявам да работя в следващия парламент, е свързано отново с политиките по заетостта и със социалното подпомагане. Ще работя за изцяло нов Кодекс на труда и Закон за насърчаване на заетостта, както и за реформа в социалното подпомагане и Кодекс за социална подкрепа.

Що се отнася до избирателния район, от който ще бъда, приоритетът е свързан с образователната инфраструктура на Добрич“.

Социалният министър Сачева от ГЕРБ обяви, че от първия регистриран случай на коронавирус у нас точно преди година правителството винаги се е водило на първо място от здравето и живота на хората.

„Винаги сме се вслушвали в Националния оперативен щаб и в това, което казват здравните професионалисти и сме се стремили да има баланс между политическите, социалните, здравните и икономическите последствия. Балансът ни дава възможност много по-леко да преминаваме през кризата от много други държави“, заяви представителката на ГЕРБ.

Искра Михайлова (ДПС): „Посланието на Движението за права и свободи е рестартиране на държавността. Държавност в центъра, на която е всеки един български гражданин. Всеки български гражданин да намери своите пътища за просперитет – за образование, за развитие и за успех“.

Михайлова напомни, че в Европа има критик и към Европейската комисия относно процеса на договоряне на ваксини.

„За съжаление България е много назад в класацията на ваксинацията, да не кажа на последно място и това е в резултат на небалансирани поръчки, непреценена ситуация и недовършена работа на национално ниво“, смята представителката на ДПС.

Ирена Анастасова (БСП): „Моят професионален път е свързан с образованието – то не е просто мисия, то е смисълът на живота ми.

Това правих в 44-тия парламент, това ще правя и в 45-ия парламент, защото там има какво да направим много.

Нашата политика е с грижа към хората, така че всичко, което на правим в политиката, ще бъде насочено към хората“.

Според Анастасова държавата ни не е направила достатъчно, за да имат хората свободен избор на ваксини срещу коронавируса.

„Някои европейски държави показаха, че такъв механизъм има и не разбираме оправданията на управляващите, че Брюксел ни налага нещо, че договорките са само с определени фирми, които бяха представени в парламента“, коментира тя.

Цецка Бачкова („Демократична България“): „Ние от „Демократична България“ имаме вече подробно разписана програма за модернизация на страната и я представихме публично.

Мая Манолова („Изправи се! Мутри вън“): Ще направим така, че привилегиите на депутатите и министрите да бъдат премахнати, като първата стъпка е да ги свалим от служебните автомобили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай