Ченчев: Не може да има правителство без БСП

Социалистът заяви, че много от предложенията на БСП са се крадяли

Ченчев: Не може да има правителство без БСП | StandartNews.com

 „По време на миналата кампания се усещаше тиражирането от страна на управляващите в определена посока на ковид кризата, което доведе до всяване на страх и паника. Хората видяха какво представляваше 45-ия парламент и оттук нататък нито един парламент не трябва да изглежда по този начин. Това беше прецедент и трябва да го приемем като преход към нормалното. Съпротивата на предишните управляващи да останат на политическата карта ще продължи, в момента са в кръгова отбрана, но и това няма да ги спаси.“ Това заяви водачът на листата на БСП в София-област Иван Ченчев по радио Фокус.

Според социалиста “Има такъв народ“ не е никаква партия на протеста. „Това е партия, която получи наказателен, а не протестен вот. Много от избирателите им дори не знаеха кои са хората в листите на Слави Трифонов, но въпреки това гласуваха. Сега, когато пак трябва да гласуват, мисля че ще се замислят“, обясни Ченчев.

„Ние залагаме на това, в което бяхме последователни, най-стабилни и фокусирани в предишния парламент и това няма да се промени по никакъв начин и в следващия“, заяви Иван Ченчев като допълни: „Без БСП правителство не може да бъде направено под каквато и да е форма. Ние протегнахме ръка към партиите на протеста, те не я приеха тогава, но в много от ситуациите после се видя, че са в грешка“, категоричен бе той.

Социалистът заяви, че много от предложенията на БСП са се крадяли – в 44-то Народно събрание от ГЕРБ, а в 45-то от кого ли не. „БСП като платформа, като алтернатива, като структура, която работи сериозно – всичко това със сигурност дразни политическите опоненти. Ние бяхме единствената реална опозиция, всички други бяха присъдружни“, посочи той.

Иван Ченчев коментира опитите за атака на ГЕРБ така: „Те знаят, че и с това ръководство, и заради последните години БСП ще си изпълни обещанията, ако влезе в управлението. Притеснява ги и факта, че БСП е подготвена с екипи, със съответните експерти – нещо, което се видя, че другите не са.“

На въпроса с кого биха съставили правителство в 46-ия парламент Иван Ченчев отговори: „Първо трябва да видим математическия сбор, мандатите и това кой ще влезе в парламента.“ Той допълни, че начина, по който се разпределят мандатите не е справедлив. Левицата се надява и тези избори да бъдат по-честни, заради работата на служебното правителство: „ГЕРБ постоянно нарушаваха закона, от 2016 г. има и гласуван закон да има само машини, но те въобще не искаха това нещо. Сега цялата схема на ГЕРБ за правене на избори няма да сработи“, сигурен е социалистът.

На въпроса кои са козовете на БСП в София-област водачът на листата коментира: „Имаме много дейни структури. Сега няма ковид и графикът ни е запълнен с живи срещи с хората. Положителен факт е, че във всяко едно село познават хората на БСП, виждали са ни на терен и през последните години. Подхождаме абсолютно открито и честно. В тази кампания БСП залага на истината и това и ще говори открито с хората.“

По отношение на всички въпроси, които са задавани за паметниците на културата, Иван Ченчев обясни, че не по всичко е работено или въобще не е работено. По думите му в областта има много проблеми и сигнали, но кметовете не се заемат с тях, а чакат избори, за да изпъкнат преди тях. „Българските политици трябва да разберат, че никой не е абониран за дадена позиция. Трябва да започнат да си вършат работата, и когато го направят, ще получат одобрението на хората“, каза още той.

Социалистът изрази своите наблюдения върху хората, които имат желание за промяна и добави: „Сигурност в промяната, с грижа за конкретния човек, предлага БСП. Левицата заслужава шанса да си реализира програмата. Сега излизаме с обединена левица и 16 партии, прикрепени към себе си на изборите – това са хора с много авторитети и съответните гласове. Ние обединихме лявото, а Борисов раздроби дясното“, обясни Иван Ченчев. На финала той заяви, че всичко, което БСП е говорила през годините сега излиза наяве и хората го виждат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай