Ченчев: Докладът на Държавния департамент е шамар

Борисов ни доведе до последни места във всички класации и първото по смъртност, каза кандидатът за депутат на БСП

Ченчев: Докладът на Държавния департамент е шамар | StandartNews.com

Хората са най-пострадалите от социалните мерки на управляващите или по-точно от липсата на социална политика, адекватна на ситуацията с пандемията, тази теза защити кандидат-депутатът от БСП Иван Ченчев по време на участието си в предаването "Пресечна точка" по Нова телевизия. „В ситуацията, в която се намираме през последната една година, в държавата бе създаден хаос. По отношение на социалните мерки гражданите пострадаха най-много и ние сме на мнение, че, реализирайки мандат за управление на страната, ще допринесем за повишаване на доходите“, заяви водачът на листата за София област, като допълни, че десетгодишното еднолично управление на ГЕРБ е довело страната до последните места във всички класации. "Само в една класация сме на първо място и тя е по смъртност", добави Ченчев.

Той заяви, че в редиците на левицата има съвест, за разлика от управляващите, като припомни, че в 44-ия Парламент те не са гласували дори за иновативно лечение на онкоболните. Според Иван Ченчев с мерките, които предлага левицата, ще бъдат подпомогнати младите семейства. „Предлагаме 6 500 лв. еднократна помощ за осигуряване на родители за първо и второ дете. Безплатни лекарства за деца до 14 г. Всяка една от социалните мерки е изработена от експерти, които са в, но и извън партията, така че сме стъпили на широка маса от експертизи“, заяви още той.

Иван Ченчев припомни, че за четири години правителството натрупа над 20 млрд. дълг, а след май месец възрастните няма да получат увеличение на средствата. „За тях в три правителства никой не помисли. Ние сме помислили с преизчисление на пенсиите, което ще увеличи всички пенсии с между 20 и 30%.“ Той допълни, че помощта от 50 лв. по време на пандемията означава 1 млрд. от бюджета сега, а преизчислението на всички пенсии - 1.2 млрд. лв. на година. „Ние имаме програма, която не е направена според сегашната ситуация, а е плод на четиригодишен труд.

Много сме последователни в Народното събрание и някои от предложенията ни, които фигурират сега в програмата, са били обсъждани постоянно в Пленарна зала през всичките четири години живот на този Парламент“, добави още Иван Ченчев.

Коментирайки външнополитическите теми, той отбеляза още: „По отношение на външната политика много пъти посочвахме недъзите на сегашното управлeние. Докладът на Държавния департамент е поредният шамар, който бе забит по управляващите.“ Той припомни Резолюцията на Европейския парламент през ноември месец: „Нещо уникално направи властта по отношение на външната политика – успя зад Океана да обедини републиканци и демократи, председател и зам.-председател на Външната комисия на Сената да напишат една позиция, а от управляващото мнозинство твърде скандално разтълкуваха това нещо. БСП смята, че по тези въпроси трябва да сме изключително внимателни, имаме критики и от страна на Меркел за ваксините“.

В областта на образованието, третата коментирана тема в предаването, Ченчев отбеляза, че БСП предлага конкретни мерки - да се отделя 5% от БВП, 1% за развите и на културата, както и безплатни учебници за децата до 12 клас. "Не само учебната структура, а и съдържанието на учебниците е изключително важно. Трябва да има модерни автори, но българските класици задължително трябва да присъстват в образованието на нашите деца“, коментира съдържанието на учебниците Ченчев. Той добави и предложението един учебник да е за един клас в цялата страна, като заяви, че проблемите в образованието са многопластови и за там БСП има разработена програма.

„В сегашната ситуация с пандемията учителите не бяха добре подготвени, не получиха достатъчна грижа със съответните мерки от държавата и при първата, и при втората вълна“, категоричен бе Ченчев. „Много от учителите нямаха необходимите пособия за така нареченото дистанционно обучение – нямаха таблети, нямаха компютри, това го правеха със собствени средства. В очите на българските родители те са едни своеобразни герои, защото издържаха на това, влезнаха в училищата и бяха на първа линия“, заключи още Иван Ченчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай