Бонуси за българи, ако се върнат у нас

Държавата ще поема разходи за наем и дете, дава рамо за собствен бизнес

Бонуси за българи, ако се върнат у нас | StandartNews.com
  • Шпионският скандал няма да се отрази на изборите
  • В отношения с Русия разчитаме на принципа на взаимното уважение
  • Европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани остават водещи за действията ни в региона
  • Ще разширим мрежата от неделни училища по света

Политологът Георг Георгиев е заместник-министър на външните работи. Наблюдава генерална дирекция "Глобални въпроси", дирекциите "Америка", "Азия, Австралия и Океания", "Права на човека" и "Консулски отношения". Отговаря за държавния културен институт и дипломатическия институт към министъра на външните работи. Кандидат е за народен представител от 24 МИР София.

  • Държавата ще поема разходи за наем и дете, дава рамо за собствен бизнес, казва зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев в интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Георгиев, как шпионският скандал ще се отрази на отношенията между България и Русия?
- България винаги е зачитала чуждия суверенитет и никога не е правила политика за ничия сметка. Очакваме това и в замяна. Нашето отношение и действия спрямо Русия винаги са разчитали на принципа на взаимно уважение. Търсили сме и сме прилагали прагматичен подход, който да обслужва интересите и на двете страни с изгоди в двете посоки по отношение на икономика, търговия, туризъм, култура, връзки между хората. Нашите врати са винаги отворени за диалог.
- Ще се отрази ли този скандал на изборите?
- Не намирам пряка връзка между скандала и изборите. Българските институции си вършат работата, пазят националната ни сигурност и интереси. Това, че кулминацията на дадените процесуално-следствени действия съвпада с времето на кампанията е резултат от стекли се обстоятелства, а не функция от нарочно търсен ефект. Трябва да знаем, че предизборната кампания не води до поставяне на живота в държавата на пауза, нито пък, че органите на държавната власт спират своята работа. Както се вижда и евентуални престъпници не спират да нарушават закона, само защото предстоят избори. От тази гледна точка аз се надявам, че единственият ефект, който действията на институциите ще възпроизведе, ще бъде българските граждани да спят една идея по-спокойни, знаейки, че държавата се грижи за тяхната сигурност и безопасност.
- Какво предвижда програмата на ГЕРБ във външната политика?
- Откакто ГЕРБ управлява, външната политика представлява приоритет за страната ни. Проведохме изключително успешно първо българско председателство на Съвета на ЕС, чийто приоритети се изпълняват и до днес. Европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани ще останат водещи за нашите действия в региона. През 2020 г. България стана част от "чакалнята" на Еврозоната и поради тази причина е логично за следващия управленски мандат да поставим като приоритет същинското ни членство. Редом с това ще продължим да утвърждаваме ролята си на държава, лидираща в сферата на енергетиката. Ще работим за задълбочаване на енергийната диверсификация и изграждане на модерна и развита енергийна инфраструктура на Балканския полуостров. Гарантирането на правата и интересите на българските общности зад граница също ще остане водещ акцент във външната политика, която ГЕРБ възнамерява да води и през следващите четири години.
- Какви политики за българите в чужбина предвижда ГЕРБ?
- Българските общности зад граница винаги са се ползвали с особено внимание от страна на  ГЕРБ. За нас е важно да гарантираме, че сънародниците ни ще продължат да получават адекватно отношение от Родината си във всяко направление, което засяга техните граждански и социални права и интереси. В това число включвам подобряване на административното и консулското обслужване, допълнително подобряване на качеството и бързината, с която българите в чужбина получават услуги предоставяни от нашите задгранични представителства. Поставяме си за цел да инвестираме допълнително и да разширим мрежата на неделните училища по света като удвоим средствата за тях. Ще работим за допълнителни финансови стимули за привличане на ученици в гимназиален етап, на които да бъдат осигурени стипендии за последващо висше образование в България. Редом с това ще бъдат увеличени и стипендиите за студенти от българските диаспори. Не на последно място планираме и създаването на единен орган, който да отговаря за всички аспекти и направления на отношенията между държавата и нейните граждани зад граница.
- Ще видим ли визови облекчения за руски и турски туристи, за да съживим най-пострадалия от пандемията сектор - туризма?
- ЕС има обща визова политика по отношение на краткосрочните или още т.нар. "туристически" визи, които засягат краткосрочните пътувания с продължителност до 90 дни. В този смисъл е трудно България едностранно да въведе визови правила, които да нарушават единния подход на Съюза. От друга страна ние всяка година правим допълнителни подобрения по националната визова информационна система, засилваме степента на дигитализация с цел осигуряване на по-бързо и ефективно обслужване на апликантите за визи, сътрудничим с частни компании, които работят в сферата на визовото обслужване, ежегодно подсилваме капацитета на най-натоварените ни консулски служби като командироваме и допълнителни сътрудници, които да подпомагат съответно работата в дипломатическите ни представителства, сред които са и тези в Русия и Турция.
- Предвижда ли ГЕРБ облекчения за работа за сънародниците ни от Западните покрайнини, Украйна и Молдова?
- На първо място нашите сънародници от историческите български общности могат да кандидатстват по облекчен ред за придобиване на българско гражданство. Това е важно начало за онези, които искат трайно и дългосрочно да се настанят да живеят и работят в България. От втора страна държавата трябва да бъде в състояние да гарантира мерки, които да способстват за по-лесната адаптация, а именно съдействие за намиране на работа, условия за стартиране на собствен бизнес, предоставяне на образование за децата, осигуряване на социалната защита и здравни грижи. И към момента много млади хора от изброените държави намират предимно временна заетост в сферите на ресторантьорството и хотелиерството по време на съответните туристически сезони, но за нас би било важно да атрактираме тяхното внимание и за дългосрочно установяване у нас, което може да бъде налице единствено с правилни действия в изброените посоки. Качеството на образованието в България също има потенциал да бъде притегателна сила за нашите млади сънародници от историческите общности.
- През последните 3 години правителството започна целенасочена кампания за връщане у нас на младите българи, получили образование зад граница. Социалното министерство започна кампания за представяне на възможностите за работа у нас сред общностите ни в Европа. Колко българи се върнаха и какво предвиждате за продължаването на инициативата?
- Числата се променят през годините, но в 2019 г. разликата между заминали и завърнали се българи е около 2 хиляди души. Разбира се, благосъстоянието и равнището на доходите са водещ критерий, но не и единственият, определящ мотивацията на младите хора да се завърнат в родината си. Тук можем да добавим социалната среда, семейството, културните особености, които също нерядко влияят върху решението на един човек да се завърне у дома. На първо място сред всичко обаче е информацията - да продължим и надградим започнатата от МТСП и Агенцията по заетостта осведомителна кампания какво може да очаква един завършващ в чужбина студент, ако се прибере в България. Даването на адекватно кариерно ориентиране, ясна представа какво е търсенето на пазара на труда у нас, но и какви са условията за развиване на частна инициатива също са съществен компонент за сформиране на представите на младите учещи зад граница българи. Като последен етап след като евентуално решение за завръщане вече е взето, програмата ни предвижда финансова, транспортна и логистична помощ за възпрепятствани по обективни причини наши сънародници, а впоследствие и едногодишна стартова подкрепа, изразяваща се в поемане на разходи за наем, грижа за дете, стимули за работа, предоставяне на консултации с цел подпомагане стартирането на собствен бизнес.
- България ще продължи ли твърдата си политика спрямо Македония и как очаквате да се развие спорът със съседите ни за историята и езика? Редица анализатори твърдят, че след изборите позицията ни рязко ще се смекчи.
- Българската позиция не отразява единствено визията на една конкретна политическа партия или правителство, а на целия български народ. В тази връзка не смятам, че е реалистично да се очаква коренна промяна на курса ни след изборите. Не бих характеризирал нашата политика като твърда, а по-скоро като последователна и принципна. Ние изискваме от нашите партньори от другата страна на западната граница просто да се придържат към параметрите на Договора за приятелство и добросъседство, който бе подписан през 2017 г. от премиерите Борисов и Заев. С този документ и двете страни се задължиха да изпълняват определени условия, сред които инвестиции в свързаност, търговия, инфраструктура, транспорт, насърчаване на образователния и културния обмени, разширяване на връзките между народите. Все процеси, които биха могли да съдържат висока добавена стойност, но които до момента за съжаление не намират съществено задълбочаване и развитие. Напротив - повече наблюдаваме разгръщане на език на омразата, нападки, клевети и поведение, което не отива не само на държави с претенции за европейска интеграция и бъдеще, но и на съседи и партньори. В този смисъл, докато България не види решителни стъпки в правилната посока, няма да си позволи да изложи на риск европейския ценностен модел.
- Кандидат сте за народен представител от 24 МИР София. Какво трябва да се направи за превръщането на София в привлекателно място за работа и бизнес? За решаването на кои проблеми ще работите?
- София вече е привлекателно място за работа и бизнес. Огромната част от сектора на високите технологии, иновациите, компаниите, произвеждащи най-високата добавена стойност са базирани в столицата. През последните години комплексът от мерки за насърчаване на регионалната икономика, които бяха взети от една страна със съдействието на централното правителство, но от друга благодарение на инициативността на местните власти, дават своите устойчиви резултати. По-скоро бих желал да насоча усилията си към допълнително задълбочаване на положителните тенденции в родния си град София, но и към пренасяне на добрия и работещ модел на столицата и към останалите части на България, които също притежават разнообразен потенциал, който в случай на провеждане на адекватна политика може да бъде разгърнат и оползотворен. Именно това предлага и ГЕРБ. През последните 4 години повишихме жизнения стандарт на населението - минимална и средна работна заплати, възнаграждението в цели сектори нарасна двойно. Минималната и средната пенсии нараснаха с двуцифрени проценти. БВП на страната ни надвиши 120 млрд. лева. Това ни дава увереността и самочувствието да погледнем още по-напред, защото знаем, че фактите и свършената работа са на наша страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай