Сряда,

Анна Славова: Децата са основният ми приоритет

От: Мартина Суботинова -
170
Анна Славова: Децата са основният ми приоритет
A
A
A

„Няма нито една нова скринингова програма, няма превенция на заболявания в детска възраст, няма дентална профилактика. Така се развива детското здравеопазване последните повече от 10 години. Основният ми приоритет в бъдещата ми работа като народен представител, когато бъда избрана, отново ще са децата.“

Това заяви Анна Славова – кандидат за нареден представител от „БСП за България“ в 25 МИР.

„Децата не заслужават подобно отношение от страна на държавата. Тяхното здраве и добро образование са основата на една развита в бъдеще България. Дължим им го“, заяви още Славова.

Тя сподели, че година и половина е работила непрестанно по темата детско здравеопазване и за изграждане на национална детска болница. „Всяка година, във всеки бюджет сме настоявали за повече пари за майчино и детско здраве. Това обаче не се случва в действителност, а само на хартия“, каза тя.

„Сегашната педиатрия не разполага с отделение по образна диагностика. Там няма нито скенер, нито ядрено-магнитен резонанс. Много деца биват пренасяни в студ и сняг до съседна болница, за да им бъде направено определено изследване. Това е недопустимо в 21-ви век“, категорична е социалистката.

Славова обясни, че през 2020 г. са отпуснати 100 млн. лева за изграждането на детска болница в сграда, чието строителство е започнало преди повече от 40 г. „Тези средства всъщност отиват за възстановяване на една рушаща се стара постройка. Отделно Министерството на здравеопазването кандидатства пред ЕС за още 100 млн. лева. В същото време, по разчети, една нова детска болница, която ще се изгради наново, би излязла два пъти по-малко“, счита кандидатът за народен представител.

„На многократните ми въпроси по време на парламентарен контрол защо не се построи наново, защо по този начин беше проведен търга – логично обяснение така и не получих. Играем си през няколко седмици на добрите и лошите – Борисов спира строежа и ще събаря сградата, министърът обяснява, че няма да отмени търга и няма да изкара остатъка от живота си в съдебни зали“, сподели още Славова.

„Създават се структури и структурки, без ясното съзнание какво точно да се случи, докато вероятно тихомълком изпълнението на поръчката си върви. Има създадено дори търговско дружество, с неясен статут и задача. Има и Обществен съвет, в който не са включени заинтересованите страни“, каза още тя.

„Има десетки въпроси от моя страна към сменящите се министри, редица протести и гражданско недоволство – отсреща мълчание и бездействие. Няма нито една нова скринингова програма, няма превенция на заболявания в детска възраст, няма дентална профилактика. Страната ни е на едно от първите места по детска смъртност. Така се развива детското здравеопазване последните повече от 10 години“, допълни социалистката.

По думите й трябва да се направи цялостен анализ на състоянието на детските болници и отделения в цялата страна. За това много ще помогне кампанията, която се провежда в момента във Facebook под надслов „Детски болници в България 2021 – чудовището под леглото на властта“. „От публикуваните до момента снимки се вижда ужасяваща картина“, заяви Анна Славова.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com