Вторник,

Анна Славова: Децата са основният ми приоритет

От: Мартина Суботинова -
Анна Славова: Децата са основният ми приоритет
A
A
A

„Няма нито една нова скринингова програма, няма превенция на заболявания в детска възраст, няма дентална профилактика. Така се развива детското здравеопазване последните повече от 10 години. Основният ми приоритет в бъдещата ми работа като народен представител, когато бъда избрана, отново ще са децата.“

Това заяви Анна Славова – кандидат за нареден представител от „БСП за България“ в 25 МИР.

„Децата не заслужават подобно отношение от страна на държавата. Тяхното здраве и добро образование са основата на една развита в бъдеще България. Дължим им го“, заяви още Славова.

Тя сподели, че година и половина е работила непрестанно по темата детско здравеопазване и за изграждане на национална детска болница. „Всяка година, във всеки бюджет сме настоявали за повече пари за майчино и детско здраве. Това обаче не се случва в действителност, а само на хартия“, каза тя.

„Сегашната педиатрия не разполага с отделение по образна диагностика. Там няма нито скенер, нито ядрено-магнитен резонанс. Много деца биват пренасяни в студ и сняг до съседна болница, за да им бъде направено определено изследване. Това е недопустимо в 21-ви век“, категорична е социалистката.

Славова обясни, че през 2020 г. са отпуснати 100 млн. лева за изграждането на детска болница в сграда, чието строителство е започнало преди повече от 40 г. „Тези средства всъщност отиват за възстановяване на една рушаща се стара постройка. Отделно Министерството на здравеопазването кандидатства пред ЕС за още 100 млн. лева. В същото време, по разчети, една нова детска болница, която ще се изгради наново, би излязла два пъти по-малко“, счита кандидатът за народен представител.

„На многократните ми въпроси по време на парламентарен контрол защо не се построи наново, защо по този начин беше проведен търга – логично обяснение така и не получих. Играем си през няколко седмици на добрите и лошите – Борисов спира строежа и ще събаря сградата, министърът обяснява, че няма да отмени търга и няма да изкара остатъка от живота си в съдебни зали“, сподели още Славова.

„Създават се структури и структурки, без ясното съзнание какво точно да се случи, докато вероятно тихомълком изпълнението на поръчката си върви. Има създадено дори търговско дружество, с неясен статут и задача. Има и Обществен съвет, в който не са включени заинтересованите страни“, каза още тя.

„Има десетки въпроси от моя страна към сменящите се министри, редица протести и гражданско недоволство – отсреща мълчание и бездействие. Няма нито една нова скринингова програма, няма превенция на заболявания в детска възраст, няма дентална профилактика. Страната ни е на едно от първите места по детска смъртност. Така се развива детското здравеопазване последните повече от 10 години“, допълни социалистката.

По думите й трябва да се направи цялостен анализ на състоянието на детските болници и отделения в цялата страна. За това много ще помогне кампанията, която се провежда в момента във Facebook под надслов „Детски болници в България 2021 – чудовището под леглото на властта“. „От публикуваните до момента снимки се вижда ужасяваща картина“, заяви Анна Славова.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички