Името на кой светец носи папапа

Това е едва вторият папа от новото време, приел неизползвано до момента име

Името на кой светец носи папапа | StandartNews.com

Хорхе Марио Берголио е избран за римски папа на 13 март 2013 година и приема името Франциск (лат. Franciscus) в чест на Свети Франциск от Асизи. Името се използва за пръв път в историята на папството и това е едва вторият папа от новото време след Йоан Павел I, приел неизползвано дотогава име. По този начин папа Франциск очертава и пътя на своя понтификат – скромност, доброта, липса на всякакъв лукс, грижа за бедните, претворявайки думите на Христос към 12-те апостоли: „Нищо не ви е нужно, за да вървите по Пътя – нито прислуга, нито торба, нито хляб, нито пари, нито друга риза.“

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК ЧЕТЕТЕ ТУК

Св. Франциск – послужил за пример на настоящия папа, е роден в гр. Асизи, Централна Италия, през 1181 или 1182 г. Той получил само начално образование, което му стигало да чете и пише, но му давало ограничени възможности да се изразява, затова диктувал повечето си съчинения на братята с по-добри познания по латински. Всичките му съчинения са с ясни и сбити изречения. Писани са в периода 1206 – 1226 г. и коментират фундаментални въпроси като любовта към ближния, Бог – единственото благо за човека, призиви да живеем като бедния смирен Христос.

Тъй като раздавал много подаяния от магазина на баща си, той го лишил от наследство. В отговор на това Св. Франциск върнал всичко, което притежава, на баща си, включително и дрехите си. Той е живял Евангелието, а не просто чел. Живял го е с радост и без да се възгордява. Искал е да бъде християнин в пълния смисъл на думата.

Всичко започнало, когато в една малка църква Франциск чува глас от статуя на Исус на кръста: „Франциск, отиди и укрепи къщата ми, защото почти се е разпаднала.“ В началото той взел думите на Исус буквално и станал беден строител – доброволно ходел и укрепвал изоставени параклиси и църкви. Работел съвсем безплатно. Хората го смятали за религиозен фанатик, приятелите му го съжалявали или подигравали. И колкото и да му се искало да живее в усамотение и молитва, да помага на хората го привличало също толкова силно. Така, без да иска, Франциск се сдобил с последователи. Към тях той имал само едно условие – да имат Евангелието винаги в себе си.

Те ходели от едно населено място в друго, грижели се за бедните, болните, прокажените и за животните (Франциск бил особено състрадателен към животните). Затова и сега Св. Франциск е покровител на животните и природата, защото за него всяко същество е било свято. Земята, по която ходел, за него била стълбица, по която да се изкачи до Твореца. А въздигането към Бог минавало през грижата за бедните и правенето на добро всеки ден. Извън католицизма той е считан за „Буда на Запада“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай